Ретроспективна изложба с творби на Жорж Папазов се открива днес

...
Ретроспективна изложба с творби на Жорж Папазов се открива днес
Коментари Харесай

Жорж Папазов - от Ямбол до Париж и София

Ретроспективна галерия с произведения на Жорж Папазов се открива през днешния ден в Двореца на Националната художествена изложба (НХГ). Експозицията е озаглавена „ Жорж Папазов – Осветителят “ и ще продължи до 19 март.

Над 100 живописни творби и рисунки на Папазов са показани в НХГ. Акцент в изложбата са картините от серията „ Éclaireurs ” („ Осветители “), обвързвана със спомените от войната и войниците-разузнавачи, които осветяват бойното поле с фенери, с цел да проучат положението на фронта.



Представени са някои от най-ранните рисунки на създателя, основани по време на престоя му в Прага, както и произведения, въодушевени от българската фолклорна традиция, измежду които „ Престилката “ (1927), „ Пожар “ (1925-1926), „ Композиция “(ок. 1925), „ Българската мощ “ (1928). В експозицията е включена и версията на Папазов от 1957 година на картината на Анри Русо „ Спяща циганка “ от 1897 година Посетителите могат да видят още портрета на майката на художника, както и картини, отдадени на приятеля му Андре Дерен. В изложбата е и портрет на Жорж Папазов от Дерен.



Това е първата сериозна ретроспектива на творчеството на българския художник у нас след експозицията „ Жорж Папазов. Творби от фонда на музея „ Пти Пале “, Женева “ през 1988 година в София, оповестяват от НХГ.



Произведенията в експозицията са от Националната художествена изложба в София, Художествената изложба „ Жорж Папазов “ в Ямбол, Асоциацията на приятелите на музея „ Пти Пале “ в Женева, Швейцария, Националния музей за съвременно изкуство в Загреб, Хърватия, както и от корпоративната сбирка на Universal Investment Advisory SA, Женева. Повечето от тях се демонстрират за първи път в България, показват от НХГ. Куратор е доктор Мария Василева.



Жорж (Георги) Папазов е роден през 1894 година в България и умира през 1972 година във Ванс, Франция. За 78 години той извървява дълъг път от Ямбол до огромните европейски столици. Живее в Прага, Виена, Мюнхен, Берлин и Париж, където се открива през 1924 г. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР