Ресторантьорите в Пловдив пак поемат на протестен марш. Сборният пункт

...
Ресторантьорите в Пловдив пак поемат на протестен марш. Сборният пункт
Коментари Харесай

Заведенията в Пловдив се шашнаха как да пъдят клиенти в 22 ч...

Ресторантьорите в Пловдив отново поемат на протестен марш. Сборният пункт е пл. " Съединение ", датата - 3 септември, часът - 15.

После шествието ще мине по основната улица и ще финишира под прозорците на общината. Според уредниците - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), се чакат към 500 души. До блокиране на улици обаче няма да се стигне. Протестът ще бъде подсилен и от други сектори, наранени от Коронавирус ограниченията.

„ Живи умрели “ - по този начин дефинират обстановката ресторантьорите в Пловдив след новата порция противоепидемични ограничения от здравния министър Стойчо Кацаров. От 7 септември, вторник, работното им време и потенциалът ще бъдат лимитирани, само че за отплата или финансова помощ до в този момент и дума не е станало.

Това е отдавнашна процедура на страната към нашия отрасъл. Първо ни затварят или лимитират, а едвам по-късно афишират някакви ограничения за поддръжка, още по-късно се отварят за кандидатстване и след месеци вероятно идват някакви пари, обобщава представителят на Сдружението на заведенията в България в Пловдив Кръстина Миткова. Тя държи сладоледената къща Memo Sweet House на Главната.

В момента няма нито една дейна мярка, която от другата седмица да употребяваме, показва и Юлиан Алексиев, притежател на ресторант „ Ноте ди Вино “. За първи път обаче се случва да лимитират използването на летните градини към заведенията до 22 часа, дебело акцентира той. А това значи спад в оборота от 50%, тъй като времето на открито е прелестно, а има и градини, които се отопляват. Направо не мога да си показва сътрудниците по морските курорти какво ще кажат на многочислените си клиенти по масите в 21.50 часа, възмущава се Алексиев. Самият той е пред алтернатива - преди малко е одобрил нови пет чиновници в екипа си, само че към този момент няма ни най-малка визия дали ще има работа за тях при новата обстановка. И дали ще може да им заплаща заплатите.

Ограниченото работно време, особено на заведенията, влече след себе си доста други браншове. По веригата потърпевши ще бъдат снабдители на хранителни артикули, алкохол и безалкохолни питиета, таксиметров превоз, охранители и така нататък Да не забравяме и ордите от нови безработни сервитьори и бармани поради понижената клиентела, вещае браншът.

Малкият бизнес към този момент има една отворена финансова дупка поради скъпия ток от последните месеци. " При мен разликата сред два следващи летни месеца е тъкмо 2000 лв. от горната страна при едно и също ползване - показва Кръстина Миткова. - И в случай че за това няма съответно лице, с което да договарям, за другите разноски би трябвало да има ", гневи се ресторантьорката. Наемът й на Главната е 9000 лв., който е бил понижен напълно за малко - за 3 месеца. " Затънала съм в заеми ", признава тя.

Браншът желае оставки

Трите браншови организации - БХРА, БАЗ и СЗБ, са доста по-остри в изявленията и решенията си. Те непосредствено желаят оставката на всички, забъркани в неуспеха на битката с COVID-19. Аргументите на притежателите на заведения са, че самият здравен министър Стойчо Кацаров е признал неуспеха на имунизационната акция. А точно поради този неуспех в този момент се постанова изборно да се посичат избрани браншове от българската стопанска система. „ Нашият бранш още веднъж се трансформира в изкупителна жертва на властовата неплатежоспособност в страната. И до момента в който преди две години вирусът към момента беше чужд и светът занапред се запознаваше с него, в този момент това не е по този начин. Тогава оправданията бяха, че би трябвало да се приготви здравната система, само че очевадно тя към момента не е готова, тъй като слушаме още веднъж остарялата ария, само че на нов глас”, пишат трите организации.

Дупка в закона

Заради това, че в идващите месеци няма да има настоящ парламент, а към този момент започнаха ограничавания поради пандемията, Българската стопанска камара (БСК) предлага промени в Закона за изключителното състояние. С писмо до ръководителя на бюджетната комисия и копие до министрите на финансите и стопанската система се предлага публицистични ремонти.

Според тях се планува помощ освен за затворени поради пандемията бизнеси, само че и за такива, чиято работа е лимитирана. Както ще стане от 7 септември за заведения за хранене, кафенета, фитнеси и центрове за образование.

Освен това се предлага компенсацията с % от оборота спрямо този за същия месец на 2019 година да е освен вследствие на заповед на здравния министър, само че и на различен способен орган, като да вземем за пример кметовете на общини. Сега локалните управляващи оправдават неналичието на районни ограничения таман с аргумента, че това няма да докара до помощ за засегнатите, аргументират се от БСК.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР