Реставрираха най-монументалния от близо 80 съществуващи паметници на Светите братя

...
Реставрираха най-монументалния от близо 80 съществуващи паметници на Светите братя
Коментари Харесай

Паметникът на Светите братя пред Националната библиотека "Св. св Кирил и Методий" е реставриран

Реставрираха най-монументалния от близо 80 съществуващи монументи на Светите братя - този пред Националната библиотека " Св. св Кирил и Методий ". Поставен там през 1972 година - за последните 50 години той в никакъв случай не е бил нито консервиран, нито реставриран.

Работата по 4-метровата статуя лиши няколко дни на цялостен екип експерти и беше финансирана напълно с частни дарения на български фамилни компании.

Годината е 1963-а. Взето е решение Народната библиотека, носеща името " Васил Коларов ", да бъде преименувана на " Кирил и Методий ". Бюстът на комунистическия функционер би трябвало да бъде сменен с монумент на двамата братя. Обявен е конкурс и няколко години по-късно, паметникът е към този момент факт. Дело на Владимир Гиновски.

" Страхотен човек! Ателието му - влизаш и те посреща една класическа музика. Интелигентност и дълбочина. Той е създател на доста монументи. Може би има 40 единствено в България, някои от тях са емблематични за страната ни ", споделя скулпторът Марин Марков.

В средата на `70-те, Марин Марков е към момента студент и новак ваятел. Днес обаче, точно той стои зад реставрацията на Паметника на Цар Освободител в София, лъвовете на Лъвов мост и Паметника на Шипка.

Автор е и на емблематичната статуя на Алеко Константинов от столичния бул. " Витоша ". Да поверят в ръцета му реставрацията и на творбата на неговия преподавател, донорите не се поколебават.

" Преди три години - на 24 май, забелязахме, че паметникът не е в най-блестящата си форма и по този начин се роди напълно инцидентно концепцията, ние да се захванем с реставрацията му. Установихме на база на нашите изследвания, че за тези 50 години нищо не е правено с него ", съобщи Виктор Гугушев от Сдружение на фамилния бизнес - България.

Те са Сдружение на фамилния бизнес в България. Неправителствена организиция, която сплотява над 60 семейства с бизнес в разнообразни сфери - от хранително-вкусова индустрия, през хотелиерство до промишленост и услуги.

Отделят нужните средства и речено-сторено. Но сторено постепенно. И не поради нужните парични средства, а поради бюрократични пречки и едно безпределно координиране.

" Със Столична община, по този начин и с Института за монументи на културата, с Областна администрация, с Министерство на културата, мисля, че и с Народната библиотека също по този начин съгласувахме. Но някак си връзката сред институциите отнемаше прочут интервал от време.

Намерихме много положителни реставратори, които изготвиха специфична технология за реституция ", споделя Гугушев.
Екипът от реставратори на Марин Марков взема решение да работи на място, без да демонтират паметника и без да го покриват, с цел да е очевидно всичко.

" Самата технология включваше идентифициране на пукнатините по корпуса на паметника, надлежно тяхното запълване по специфична технология и заваряване ", споделя Виктор Гугушев.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР