Реставрацията на Нотр Дам може да отнеме 30-40 години, заяви

...
Реставрацията на Нотр Дам може да отнеме 30-40 години, заяви
Коментари Харесай

Реставрацията на „Нотр Дам” може да отнеме 30-40 години

Реставрацията на „ Нотр Дам ” може да отнеме 30-40 години, съобщи предприемачът-реставратор Димитър Гавраилов пред в. " Монитор ". Тази катедрала е съкровена в сърцата на французите, на парижани. Голяма част от популацията на Франция счита, че „ Нотр Дам ” е признакът на Франция, тя е майката на Франция. Още в края на Втората международна война, когато Дьо Гол влиза в Париж, първото нещо, което прави, е да се поклони в катедралата. Французите изживяха този пожар доста тежко. Самият аз цяла нощ не съм спал. Българин съм и постоянно съм се считал за подобен, само че пребивавам от 52 години във Франция. Цяла нощ хората стояха в локвите от гасенето на пожара и пяха. Идваха от предградията и стояха край църквата. Младите пееха освен религиозни химни, това беше израз на съпричастност. Младите хора във Франция не са доста увлечени от католическата черква, само че се оказа, че в решителни моменти има някакво сближение. Когато кулата падна, хората бяха потресени. Чуваха се крясъци и рев, в действителност беше доста тежък миг, споделя Димитър Гавраилов.

Появи се информация, че катедралата може да се възвърне до 3 години, само че съгласно реставраторът това е невероятно.

" Един от френските милионери Пино сподели, че дава безплатно 200 милиона. Фондацията „ Луи Вюитон “, тя е доста значима за културата на Франция – дава също огромна сума. На другия ден до обед бяха събрани към 500 милиона. Но за реставрацията на „ Нотр Дам “ ще са нужни няколко милиарда. Вътре има фрески и картини, които не могат да се възстановят. Има доста дарове, които са съхранявани в катедралата, като да вземем за пример Тръненият венец на Христос. Вчера разбрах, че обиколката му е 21 см. Той е избавен, само че доста други артефакти са окончателно изгубени. Има картини и витражи, които също са развалени. Имайте поради, че „ Нотр Дам “ съществува 800 години, представете си какъв брой века са това.

Покривът може да се поправи относително бързо. Строежът е почнал през 1160 години и е приключена два века по-късно. Когато покривът пада, унищожават се доста скулптури, чупят се някои от витражите. Така че като цяло структурата на покрива може да се възвърне, само че вътре в катедралата има ужасно доста развалени мозайки и други неща. Стотици тонове олово от улуците са се изсипали вътре, това е нанесло непоправими вреди. Голяма част от самия покрив е оловна и целият този метал се е свлякъл и е рушил. Цялата структура на покрива на „ Нотр Дам “ е от дъб, това са остарели дъбови стволове. Представете си на какъв брой години е този дъб и по какъв начин е непокътнат. Несериозно е да се вършат прогнози въобще за периодите, за които може да се ремонтира и реставрира катедралата. Не мога да имам персонална преценка, само че слушам, че ще са нужни най-малко 30-40 години, с цел да се възвърне църквата. Положително е това, че основите, тъй като тя е издигната на остров, са непокътнати. Тоест, няма да е належащо да се унищожава и да се строи още веднъж. Специалистите даже виждат в този факт малко знамение, тъй като можеше положението на храма да е и по-лошо. ", обясни господин Гавраилов.

Димитър Гавраилов е роден в Пловдив, само че е отпътувал за Франция през 1967 година. Години наред се е занимавал с реституция на остарели къщи. В екип с сътрудници са изкупували здания в старите квартали на Париж, възстановявали са ги и са ги препродавали като жилища. Има дълготраен опит като реставратор, защото е работил и с министерство на културата в структурата „ Френските здания “, отговаряща за културно-историческото завещание на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР