Реставрацията на Нотр Дам е почти завършена и катедралата е

...
Реставрацията на Нотр Дам е почти завършена и катедралата е
Коментари Харесай

Катедралата Нотр Дам е пред отваряне пет години след пожара

Реставрацията на " Нотр Дам " е съвсем приключена и катедралата е покрай наново отваряне пет години след пожара, до момента в който светът чака с неспокойствие Олимпийските игри в Париж, оповестява Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Вечерта на 15 април 2019 година покривът на храма избухва в пламъци. Скоро пожарът обгръща кулата и съвсем срутва основните камбанарии. По целия свят телевизионните фенове следят с смут, до момента в който средновековната постройка гори.

Френският президент Макрон, чийто втори и финален мандат завършва през 2027 година, желае да възвърне катедралата, с цел да повдигне настроението на нацията - и своя рейтинг.

" Само един път на столетие някой е хазаин на олимпийски и параолимпийски игри, а единствено един път на хилядолетие се възвръща катедрала ", сподели Макрон в новогодишната си тирада за 2024 година

Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и Филип Жост - началник на строителния план пред " Нотр Дам " на 8 декември 2023 година Катедралата би трябвало да отвори още веднъж на 8 декември 2024 година Снимка: Sarah Meyssonnier/АП/БТА

Все още не е ясно какво тъкмо е предизвикало пожара. Френски управляващите обявиха, че електрическа щета или горяща цигара е допустимо да са предизвикали пожара.

" Един пожарникар ми сподели:  " Господине, погледнете деликатно фасадата, тъй като в случай че не успеем да потушим този пожар, всичко ще се унищожи ", спомня си Лоранс Алсина, който е притежател на щанд за продажба на книги наоколо до катедралата на брега на река Сена.

Фасадата устоява, само че с цел да бъдат възобновени вредите, са нужни пет години интензивни стабилизиращи и реставрационни действия.

Гордостта на работещите по плана личи.

Шпилът на катедралата заобиколен от скеле на 30 ноември 2023 година (Снимка: Michel Euler/АП/БТА)

" Това е строителната работа на живота, тъй като възобновяване на цялостен монумент в цялата му триизмерност е нещо извънредно ", споделя Ема Ру, занаятчия по емблематичните витражи.

Повторното отваряне е планувано за декември и сега върви по график, съгласно служителя, който управлява строителния план - Филип Жост.

" Вървим в период и в границите на бюджета ", разгласи Жост предишния месец по време на чуване в Сената.

Жост разясни пред законодателите, че планът до момента е коствал 550 млн. евро, финансиран частично с големи дарения, в това число от милиардерите от първокласния бранш Франсоа-Анри Пино и семейство Арно. Дарени са толкоз доста средства, че даже ще останат запаси за спомагателни вложения в постройката, сподели той.

Работници стоят на скеле до кулата на " Нотр Дам " на 6 декември 2023 година (Снимка: Тиболт Камю/АП/БТА)

" Трябва да бъдат усвоени още 150 млн. евро, които - при изискване, че получим утвърждението на нашите спонсори - ще бъдат употребявани за възобновяване на катедралата и за решение на проблеми, предшестващи пожара, които се отнасят основно до външната каменна зидария ", добави Жост.

63-годишният Жост, инженер по обучение, който е прекарал огромна част от кариерата си в Министерството на защитата, пое поста, откакто предшественикът му, военачалник Жан-Луи Жоржелен, почина при случай по време на поход през август 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР