Решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), свързани с

...
Решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), свързани с
Коментари Харесай

КЗК не откри нарушение за кампанията на "Фантастико" "Вземи 2 на цената на 1"

Решенията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), свързани с държанието на комерсиалните вериги, не престават. След рекордната санкция от 15 млн. лева, наложена за рекламен клип през февруари т.г. на " Метро Кеш енд Кери България " по тъжба на " Лидл България енд Ко ", в този момент комисията излиза с нови две решения, този път отнасящи се до " Фантастико ".

Повод за първото решение, съгласно което антимонополният орган не открива нарушавания, е промоцията " Вземи 2 на цената на 1 " в магазините на " Фантастико ", а производството е формирано след тъжба на " Лидл България енд Ко ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Второто решение е резултат от самосезиране на Комисия за защита на конкуренцията и е обвързвано с проведена от веригата лотария със специфични награди. Регулаторът счита, че е налице заблуждаваща реклама и постанова санкция от 162 256 лева на уредника - " Ван холдинг " - сдружение от групата на " Фантастико ". Сумата е 0.1% от чистите доходи на компанията за 2018 година. Решението предстои на обжалване пред Административен съд – София област, в 14-дневен период от съобщаването му.

" Вземи 2 на цената на 1 "

През ноември 2018 година в магазините на " Фантастико " се предагат 22 продукта в акция под надпис " Вземи 2 на цената на 1 " и " Вземи повече, заплати по-малко ". Предложенията са разнородни - тоалетна хартия, вафли, бисквити, салами и други, като вторият продукт е еднакъв на първия.

" Лидл България ЕООД енд Ко " КД изпраща сигнал до Комисия за защита на конкуренцията, защото счита, че акцията обезпечава безплатно предложение на добавка към продавана стока. С други думи - при закупуване на един промоционален продукт потребителят получава втори от същия тип гратис, а това " с огромна степен на възможност би довело до смяна на икономическото държание на потребителите ".

Комисия за защита на конкуренцията обаче приема, че в тази ситуация има продажба с отстъпка от цената на едни и същи артикули, предлагани за продажба дружно (като в брошурата на " Фантастико " категорично е посочен и процентът на намалението), а не предоставяне на нещо в допълнение. Още повече, че такива продажби са нормални и за други вериги, за които има образци в решението:

- " Метро Кеш Енд Кери България " ЕООД (чрез листовка, годна в интервала
31.01-13.02.2019 г.): " Вземи 2 заплати 1 ", " Повече от 230 - 100% преференциални предложения " " Вземете четен брой Метроединици от този артикул и платете на касата единствено половината ".
- " Кауфланд България ЕООД Енд Ко " КД (чрез листовка, годна в интервала
18-24.06.2018 г.): " Extra ", " Вземи 2 на цената на 1 ". " Вземи четен брой от тези продукти и
заплати единствено половината на касата ",
- " Билла България " ЕООД (чрез листовка, годна в интервала 04-10.10.2018 г.): " 1+1 ". " Купи 2 бр. на цената на 1 бр ". " всеки ден гранде дарове " 1+1 ".
- " Лидл България ЕООД Енд Ко " КД (чрез брошури, годни в интервала 01-07.10.2018 година и от 21-27. 01.2019 г.): " 1+1 подарък " " 2+1 даром ", " 2+1 гратис ".

Предлагане на два или повече продукта едновременно на по-ниска цена (с посочен съответен % на намаление) за всеки, спрямо цената им за един при закупуване поотделно, по принцип е " необятно употребен на пазара метод при реализиране на комерсиална активност и един от главните способи за реклама и не опонира на добросъвестната комерсиална процедура ", т.е. " не е налице непазарен способ и не се притеглят клиенти по безсъвестен метод ", е заключението на антимонополния орган.

" Участвай в томболата със специфични награди "

Регулаторът обаче взема друго решение за проведената лотария от сдружение, обвързвано с веригата. През ноември предходната година " Фантастико " провежда лотария със специфични награди: 5 зимни фамилни едноседмични почивки в България, 10 смарт телефона i-phone 8 и 100 ваучера за извършване на покупки на стойност 50 лева Организатор на играта е " Ван холдинг ", а условие за присъединяване е покупка на стойност минимум 25 лева

Информацията за съществуване на предел за присъединяване в провеждана игра обаче не е посочена категорично в брошурата на веригата - вестник " Фантастико пост ", където има единствено препращане към уеб страницата на компанията. Според Комисия за защита на конкуренцията неналичието или неправилното изтъкване на предел за присъединяване в играта " безспорно е в положение да докара до илюзия " потребителите и може да докара до " непозволено деформиране на потребителското търсене в интерес на " Фантастико ", а това е в положение " да повреди и ползите на съперниците по безсъвестен метод ".

Комисията постанова глоба за заблуждаваща реклама, като счита, че осъщественото нарушаване е леко, тъй като изискванията за промотиране на играта не са били изчерпателно разказани единствено в един от каналите за информация, а и срокът на провеждането не е нескончаем.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР