Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители

...
Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители
Коментари Харесай

Мая Манолова настоява минималната пенсия да се изравни с прага на бедност

„ Решенията на КЕВР за повишение на цените на главните енергоносители са главен генератор на инфлация в България и сега сме очевидци на започването навръх подобен развой. “ Това сподели омбудсманът Мая Манолова при присъединяване си в кръглата маса „ Дискриминационни практики по отношение на възрастните хора в България “, която се организира във Варна.

В последните дни се следи развой, при който цените на енергоносителите се покачват съществено. Това повлича след себе си нарастване както на природния газ, парното, топлата вода, по този начин и на цените на съществени артикули, услуги и хранителни артикули, което способства за инфлацията, добави още тя.

„ Още през месец август и септември, нарастването на пенсиите, което беше направено от 1 юли т.г. с растежа на инфлацията от 3,7 %, към този момент е завършено. Издръжката на живот вследствие на повишението на всички тези цени, съгласно специалисти, ще се увеличи със 7 лв. и ще доближи 597 лв.. Тогава резонният въпрос е по какъв начин се живее със междинна пенсия от 374 лв. и по какъв начин живеят 1/3 от българските пенсионери, а точно близо 700 000 души, които получават пенсии в размер до 200 лв. “, риторично попита омбудсманът.

По думите на Маналова в бюджетната процедура следва нарастване и на други цени и изброи налозите за по-старите коли, на някои от жилищата, гражданската отговорност, горивата, въвеждане на 20-процентна евро такса върху облеклата втора ръка и прочие

„ Това неизбежно ще увеличи и линията на беднотия от междинния приход, която през идната година ще доближи 348 лв., като сравнението и със междинната пенсия, и с минималната пенсия в действителност водят до извънредно тъжни и тревожни заключения “, безапелационна бе Манолова.

Омбудсманът цитира проучване на синдикатите от последния месец, съгласно което към 2 милиона българи живеят с приход под линията на беднотия, като голямата част от тях са пенсионери. Тя изрази терзанието си от обстоятелството, че започващата бюджетна процедура от 1 юли 2019 година, при която пенсиите ще се покачат с 5,7 %, а таванът им ще стигне до 40 % от междинният приход за страната, са решения, които няма да доведат до основна смяна в живота на възрастните хора.

„ Пенсиите са извънредно настояща тематика през последните дни. Вчера тя беше мотив за полемика и в Народното събрание, няма по какъв начин да не изкажа своето терзание от неувереното отношение, което се показва от съществени институции, във връзка с записаното в закона, че таванът на пенсиите от 1 януари 2019 година би трябвало да падне “, сподели още Манолова.

Общественият бранител акцентира, че настояването на хората, които са се пенсионирали до 2019 година е безусловно заслужено - да имат същите условия и същите права като тези, които ще се пенсионират през 2019 година

„ Днешната кръгла маса е за дискриминационните практики в връзките към възрастните хора, несъмнено това отношение към тавана на пенсиите е дискриминация. Смятам също по този начин, че е дискриминация преизчисляването на пенсиите, което се случи през 2000 година, вследствие на което стотици хиляди български пенсионери живеят към този момент 18 години с редуцирани пенсии. Това е още по-драстична дискриминация, която за жалост не беше поправена от нито едно от държавните управления, които са управлявали през последните 18 години “, означи още омбудсманът.

Според нея решението е размерът на минималните пенсии да стигне линията на беднотия, която идната година ще бъде 348 лв..

„ Минималната работна заплата е стойност, която доста почтено е резултат с изключение на на справедливи индикатори, само че и на друга обстановка - икономическа, обществена, политическа, публични настроения, до момента в който линията на беднотия се дефинира от справедливи критерии. И в действителност е мъчно обяснимо, по какъв начин хора могат да просъществуват с приходи, които са под линията на беднотия “, аргументира позицията си Манолова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР