Решението за война се взема в офиси, но тя самата

...
Решението за война се взема в офиси, но тя самата
Коментари Харесай

Експерти с остро заключение. Защо руската армия е слаба

Решението за война се взема в офиси, само че тя самата се развива на терен. Пропуските на съветската войска от началото на спора в Украйна разкриват крещящи дефекти в работата й с персоналния състав, се споделя в разбор на Агенция Франс прес, представен от Българска телеграфна агенция.

От първите дни на съветското настъпление, почнало на 24 февруари, стана ясно, че бойците, изпратени на фронта, не знаят задачите си. Някои елементи мислеха даже, че отпътуват на обучение.

-->

" Руската войска е войска на лъжата ", съобщи за Агенция Франс Прес през май началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили военачалник Тиери Бюркар. " Някои лъжеха, че украинската войска няма да се бие, че съветските сили са готови за война, че началниците знаят по какъв начин да командват. "

Половин година по-късно западните анализатори също я разказват като войска, разядена от неистини и корупция.

" Старшите офицери мечтаят единствено за медали и кариера. Войниците обаче гледат единствено да оцелеят ", твърди пред Агенция Франс Прес Александър Гринберг, анализатор от Института за сигурност и тактика в Ерусалим (JISS).

От върха на йерархията президентът Владимир " Путин упорства за недостижими резултати. И никой не може да му каже истината, даже уединено ", прибавя някогашният израелски боен шпионин. " Би ли дръзнал някой самоуверен офицер да мисли отвън рамките? Възможно е, само че той ще си остане изключение, което няма да промени кой знае какъв брой нещата на терен ", с изключение на " да ограничи вредите и да избави човешки животи ", споделя той.

В изискванията на спор, сразяващ голям брой запаси и хора, съветската войска, чиито загуби не се знаят с акуратност, бързо се сблъска с проблеми в ръководството на персоналния състав. Дезертьорство, непокорство, намален дух.

Освен това редица генерали и мнозина офицери починаха на бойното поле, което сковава още повече командната верига, без друго определяна като не изключително бързо реагираща. Впрочем заменянето им е още по-сложно, защото другите нива на въоръжените сили са образувани повърхностно.

" Отношения от позиция на силата "

" Има проблем с подготовката на фрагменти, по-специално с неналичието на подофицерски корпус в съветската войска ", отбелязва почитан френски боен, като акцентира, че подофицерите се сортират всред най-дълго служилите бойци. Така " един подофицер е специалист в своята област ", а " когато единствената връзка с подчинените са връзките от позиция на силата, когато подофицер става единствено оня, който е най-силен и с най-дълга работа ", мъчно " се потегля в офанзива ", показва той.

Горда с ласкателния си облик, завещан от славните времена на Червената войска, и обсъждана от време на време даже от западните генщабове през призмата на Сталинградската борба от 1942-1943 година, армията на Русия в действителност е забележителна по бройка, само че слаба във връзка с качеството.

А колкото по-дълго трае спорът и загубите порастват, толкоз по-очевидни стават минусите.

" Една войска съставлява общ брой от умения и качества. Поради липса на здрава инфраструктура за набор/обучение/иновации този общ брой в Русия непрекъснато намаляваше ", установи Мишел Гоя, полковник в оставка и боен историк. По думите му " съветските маневрени сили отслабнаха и несполучливо бяха сменени с по-малобройни и по-некачествени подразделения ".

И нещо може би още по-лошо: съветската войска е затънала в институционализирана неистина.

Независимият публицист и историк Крис Оуън разгласява в Туитър изявления на съветски бойци, популяризирани съгласно някои от украинците с пропагандна цел, само че въпреки всичко изобличителни.

" Крайно злокобно "

Те оповестяват за редуциране на учения, с цел да се отклоняват средства от бюджета, за фалшифицирани държавни оценки за положението на бойни подразделения, лъжливи рапорти за резултатите от военни интервенции.

" Планирането се опира на тези рапорти, а те не дават отговор на истината ", обобщи Крис Оуън и твърди, че лъжливият темперамент на документите, циркулиращи в армията, е документиран " в съветски елементи по всички фронтове и от всички родове войски - от парашутистите до механизираната пехота ".

Още от първите провали на руснаците напролет се обмисля възможна обща готовност. Тя наподобява едва евентуална, защото би могла да обърне публичното мнение в Русия и би задължила господаря на Кремъл да назовава " война " това, което той дефинира като " специфична интервенция ".

Съответно Москва употребява доброволци и наемници, по-специално от частната компания с неприятна известност " Вагнер ".

В един клип, станал доста известен в обществените мрежи, мъж, показан като съветския милиардер Евгений Пригожин - доближен на Путин, за който се допуска, че финансира " Вагнер ", е сниман в двора на затвор, където предлага контракти на пандизчии.

Агенция Франс Прес не съумя изрично да го разпознае, само че това, което споделя е кристално ясно. " След шест месеца работа (за " Вагнер " ) излизате на независимост - споделя им мъжът. - Но в случай че пристигнете в Украйна и решите, че това не е за вас, ще ви екзекутираме. "

" Това е освен извънредно злокобно ", само че приказва и за " всеобща рецесия " с набирането на бойци в Русия, разяснява Филипс О`Брайън, учител по стратегически проучвания в университета в Сейнт Андрюс в Шотландия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР