Решението за рязко увеличаване на цените на горивата на някои

...
Решението за рязко увеличаване на цените на горивата на някои
Коментари Харесай

Цените на горивата може да се върнат до 2,80 лева за литър до седмица

Решението за внезапно увеличение на цените на горивата на някои бензиностанции, на което станахме очевидци преди две седмици, беше неточност. В оня миг внезапно скочи цената на борсата на дизела. В рамките на два дни скочи с над 300 $. Договорите на тези, които усилиха цените, с една от най-големите вериги в България бяха със затруднено осъществяване във връзка с доставките и трябваше да създадат импорт на доста по-висока цена, като вносът им е бил над 3,10 лева В този миг главният им снабдител " Лукойл " не може да извърши поръчката им и нямаха опция. Това съобщи Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

" Комисия за защита на конкуренцията трябваше да направи инспекция в самите компании, с цел да види каква е повода да се случи това, и по-късно да афишират, че кои са компаниите създали целия раздор ", съобщи той.

Около 20% или 30% е намаляло потреблението на гориво в страната за последните 10 дни, което се дължи на презапасяването. В дните на всеобщо зареждане, се е продало количество гориво, което се търгува нормално в границите на две-три седмици.

По думите на специалиста един от принадлежности за понижаване на цените е Данък добавена стойност да стане да стане 9-10%, само че потреблението да продължава да бъде високо. Засега обаче няма отговор на тази концепция от страната.
 Търговци на горива: Цената може доста бързо да се понижи, стига да има предпочитание от страна на страната
Търговци на горива: Цената може доста бързо да се понижи, стига да има предпочитание от страна на страната

Има и ограничения, които могат да спомогнат за понижаване, или най-малко за париране на цените на бензина, дизела и газта

Бензиностанции пред банкрут

" Когато премиера имаше диалози с Лукойл да се задържат цените под 3 лв., в същия миг Лукойл продаваше на дребните търговци дизел на 2,84 лв., а в това време го пласиране ха 2,80 лв. на техните бензиностанции ", съобщи той.

Малките търговци, сложени в това състояние работят на загуба, защото не могат да покрият даже сметките си с облагата, която вършат. " Предложихме самодейност страната да постави най-малък и оптимален предел на облага, с цел да не се получава това, което става ", разяснява Хаджидимитров.

Петрол

В рамките на няколко дни цената на звук дизел нараства съвсем два пъти, разяснява специалиста.

" Това няма по какъв начин да не се отрази на цената. Когато стопираха поръчките обаче, цената се върна на естествените си равнища. В момента бензиностанциите са цялостни със скъпо гориво. Вероятно ще е нужна седмица, с цел да се върнат цените на дребно под 2,80 лв. ", съобщи той.

" Пазарите се успокоиха, видяха, че Русия прави доставките си. Ако войната скоро свърши, по-късно в границите на седмица, цените ще се възстановяват ", разяснява още той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР