Решението за премахването на Паметника на съветската армия неслучайно е

...
Решението за премахването на Паметника на съветската армия неслучайно е
Коментари Харесай

Михаил Груев: Съветската армия освобождава България от нейната държавна независимост

„ Решението за премахването на Паметника на руската войска неслучайно е взето в предизборна акция. Като унищожиха мавзолея това промени ли нещо в настройките на българите? На мен ми се коства, че цялата тази битка е битка с историята, а не за историята “, разяснява пред бТВ проф. Искра Баева.

Баева разяснява, че не е ясно какво ще има на мястото на паметника, както и, че би трябвало да се промени надписа на плочата.

Според доцент Михаил Груев решението за преместването на паметника в Музей на социалистическото изкуство е рационално.

„ Може би мястото му е до Ленин, който се намира там. Той се резервира като монумент, който може да бъде проучен от изкуствоведи и културолози. Съветската войска, която освобождава Европа от нацизма, освобождава и България от нейната държавна самостоятелност. Този монумент е изживял времето си “, добави той.

„ Историята не завършва с освобождението на света от нацизма, а продължава с една действителна руска окупация на страната. Тя продължава и с един марионетен режим, подложен от Червената войска, който продължи 45 години. Това е монумент, изваден от частно историческия подтекст. Под паметника няма кости, той не е и войнишки монумент. Общинският съвет е намерил рационално решение на въпроса “, изясни Михаил Груев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР