„Решението на управляващите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене

...
„Решението на управляващите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене
Коментари Харесай

Цветелина Пенкова: Стратегическа грешка е да се продава оборудването за АЕЦ Белене

„ Решението на ръководещите да се продаде оборудването за АЕЦ Белене на Украйна е погрешно, то е срещу ползите на България, както на българската енергетика. Това е нездравословно за позиционирането и основната роля на страната като водещ експортьор на електрическа енергия в района. Решението има отрицателни въздействие върху потребителите и българските жители, тъй като нуклеарната енергетика и развиването й би ни подсигурило по-достъпни и по-ниски цени на електрическа енергия, сигурност и предвидимост за потребителите. “

Това съобщи евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Цветелина Пенкова в ефира на Българска национална телевизия. Тя разясни, че има поръчки от Франция и френски компании, които са поискали да се направи проучване на мястото и на положението на оборудването за АЕЦ Белене, с цел да се види дали то може да бъде употребявано.

„ Преди две седмици имах среща в Брюксел с посланици от дванадесет страни, които поддържат и имат нуклеарни централи в своите страни. В Европа се възнамеряват над петнадесет нови реактора в идващите 10 години. Това значи, че потреблението и търсенето на тази технология и съоръжение ще се повиши доста. Когато имаме повишено ползване на дадена стока, се покачва и повишава нейната цена. Има и закъснение в производството, тъй като в случай че бъдем реалисти, не са толкоз доста страните, които могат да създават тази високотехнологична технология, съставни елементи и съоръжение, които са нужни за построяването на една нуклеарна централа “, аргументира се Цветелина Пенкова.

Тя със страдание означи, че българските реактори не са пресметнати или включени в общата численост на бъдещи планове, защото страната ни няма явен план- по кое време, къде и какви реактори ще строи.

„ В тази обстановка, когато имаме пазарен напредък, чака се повишено търсене на основен запас, ние ще продадем това съоръжение на цена, която сега не би била конкурентна на пазарите? Това е и срещу българския финансов интерес. В момента се водят извънредно доста полемики във връзка с бюджета, доста са проблемите и въпросите, само че за мен това е основна стратегическа неточност, която се прави и повярвайте ми- има доста други страни в Европа, които ще се възползват от неналичието на проект и ясна тактика в българската енергетика‘‘, предизвести евродепутатът.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР