Решението на САЩ да възстановят санкциите срещу Иран засяга около

...
Решението на САЩ да възстановят санкциите срещу Иран засяга около
Коментари Харесай

САЩ разговарят с големи петролни производители да увеличат добивите

Решението на Съединени американски щати да възстановят глобите против Иран визира към 4% от международния рандеман на нефт и износа на 450 хиляди барела дневно за Европа и 1.9 млн. барела за Азия

Още по тематиката
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Тръмп изтегля Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение

Вашингтон ще възвърне глобите против Техеран
8 май 2018 Правителството на Съединени американски щати е разговаряло с огромни производители на нефт в света за методите за увеличение на доставките и за компенсиране на всяко влияние от налагането на наказания върху Иран. Това съобщи финансовият министър Стивън Мнучин, представен от Financial Times.

Цената на петрола

Решението на Тръмп да отдръпна Съединени американски щати от интернационалната нуклеарна договорка с Иран провокира опасения, че възобновените наказания ще доведат до повишаване на цените на петрола, удар по потребителите и прекъсване на световния напредък. В понеделник вид брент се търгува за 76.6 $ за барел, а американският лек нефт – за 70.3 $. Тези стойности са най-високите от 3 години и половина насам.

Въпреки че Мнучин не загатва страни, с които е разговаряно, Саудитска Арабия има свободен потенциал, който може да разреши увеличението на продукцията. Страната беше и мощен покровител на развалянето на договорката с Иран. Саудитският енергиен министър съобщи през предходната седмица, че кралството продължава да е ангажирано със стабилността на петролните пазари за поддържането на световния напредък. Страната ще работи с производители в ОПЕК и отвън него, с цел да смекчи въздействието на вероятен дефицит на ресурси.

Цената на петрола беше във възходяща наклонност заради нестабилното състояние в Близкия Изток и опасенията за развалянето на договорката с Иран. Допълнително въздействие оказаха съкращенията от производителите от ОПЕК и Русия дружно със мощното търсене, подкрепено от световния стопански напредък.

Ефектът от решението на Тръмп

Евентуалното влияние от решението на Тръмп върху цените на петрола ще зависи от резултата на възобновените наказания върху износа на Иран. Според изследователската компания Energy Intelligence износът на недопечен нефт от Иран ще намалее с към 540 хиляди барела на ден през четвъртото тримесечие на 2018 година и 690 хиляди доникъде на 2019 година

Решението на Съединени американски щати да възстановят глобите против Иран визира към 4% от международния рандеман на нефт и износа на 450 хиляди барела дневно за Европа и 1.9 млн. барела за Азия. Според анализатори на американската Bank of America Merrill Lynch след година не е изключено брентът да доближи и 100 $ за барел. Никой различен към този момент не е обявявал публично прекосяването на тази психическа граница в цената.

Мнучин съобщи, че Съединени американски щати са деликатни и ще се опитат да подсигуряват салдото на търсенето и предлагането. С тази цел е обещано и повече време, преди глобите да влязат изцяло в действие, с цел да се разреши на другите производители да усилят добивите. Финансовият министър неведнъж акцентира, че задачата на Съединени американски щати е да проведат полемики за ново съглашение с Иран - " съглашение, което ще е потребно за народа на Иран и за отбраната на света ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР