Решението на Продължаваме промяната (ПП) да включи в листите си

...
Решението на Продължаваме промяната (ПП) да включи в листите си
Коментари Харесай

Докъде ще стигнат Петков и Василев?

Решението на " Продължаваме промяната " (ПП) да включи в листите си известни фигури като рапъра Ицо Хазарта (Христо Петров) усилва така и така положителните шансове на дебютиращата групировка за мощно показване на изборите на 14 ноември. Оспорвана ще е борбата в столичния 25 МИР, където музикантът ще се изправи против водача на ГЕРБ Борисов, председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, инфлуенсърката Елисавета Белобрадова (ДБ), Николай Хаджигенов (ИБГНИ), Красимир Каракачанов (ВМРО) и Костадин Костадинов ( " Възраждане " ).

Трудно е да се предвижда изходът от конкуренцията, само че е допустимо Хазарта и Белобрадова да изкарат от равновесие Борисов - в случай че не в политически, то най-малко в психически проект. Какво обаче ще стане, в случай че рапърът и " Летящата Козила Ерато " (както Белобрадова е известна в обществените мрежи) кръстосат шпаги?

Рапър, предприемачи, адвокати - на кого залагат Петков и Василев?

Лидерът на Политическа партия Кирил Петков уточни, че от дълго време е почитател на " Ъпсурт ", само че поканил Хазарта не поради рапърския му гений, а тъй като и двамата " като татковци " били загрижени за проблемите на образованието. Макар да ми подхожда безкомпромисната откровеност на господин Петров, би трябвало да призная, че мъчно асоциирам текстовете и лайфстайла му с идеята на типичен просветник. Разбира се, и третокласниците знаят, че да се отъждествява създателят с неговите лирически герои е груба неточност, а международната политическа сцена изобилства от хора на шоубизнеса. Освен, несъмнено, в случай че този път грешката не се окаже вярна.

Петков и Василев могат да разчитат на банката от фрагменти, събрана посредством техните харвардски курсове, на хора от бизнеса като притежателя на " Еконт " Николай Събев, бизнес дамата Инна Иванова (водач в Монтана), бизнесмените Даниел Лорер (Варна), Росен Костурков (Пловдив-област), Константин Бачийски (Бургас) и Иван Христанов (Плевен), адвокати като Никола Минчев (Перник) и други Не прави положително усещане фактът, че партиите ракетоносители на нерегистираната " Продължаваме промяната " - " Волт и " Средна Европейска класа " - въпреки всичко ще бъдат показани в лисите, въпреки водачите им да обявиха, че няма да търсят включване в тях. Явно договорка въпреки всичко има.

Асен Василев към този момент се презастрахова и не изключи вероятността Политическа партия, като " стартъп на две седмици ", да пострада от неприятен кадрови асортимент. Негативният политически резултат от сходни неточности обаче не би трябвало да бъде подценяван. Те ще бъдат употребявани безмилостно от политическите съперници, изключително тези като Демократична България, която е измежду най-ощетените от възхода на плана на Петков и Василев.

Гражданството на Петков е бомба със закъснител

Ала най-голямата заплаха за Политическа партия, най-малко за момента, не е изскачането на неподготвени или компрометирани персони от листите, а политическата неумелост на самия Петков. Президентът Радев с право се притесняваше от мините, които вероломно са заложили ГЕРБ в държавния уред, само че с назначението на Петков за министър той самичък сложи в джоба си " адска машина " по " канадски патент ". Нейният часовник тиктака и евентуално ще избухне тъкмо преди изборите през ноември. Разбира се, става дума за проблема с двойното поданство на някогашния длъжностен министър, както и за предстоящото решение на Конституционен съд.

Това, че конституцията не е спазена, за множеството адвокати е реалност, само че той би бил по-скоро банален, в случай че не бяха многократните и все по-настойчиви опити на Петков да замаже случая. Всеки идващ път обясненията му стават все по-несвързани, а претенциите - все по-дръзки и смайващи. Визирам настояването му Конституционен съд да го изслуша - каквато процедура няма и предстоящо магистратите отхвърлиха молбата. Както и наивният му опит да пояснява случайно и непозволено Конституцията на Република България, в която ясно се споделя, че депутатите и министрите не би трябвало да имат " друго поданство " с изключение на българско (чл. 65 и член 110).

И въпреки всичко на Петков може да му се размине

Витиеватият жанр на Петков също не вдъхва изключително доверие. Вместо недвусмислени отговори, той постоянно избира недомлъвките и недоизказаното. Например, на изцяло съответния въпрос на Генка Шикерова поддържа ли участието на Северна Македония в Европейски Съюз, Петков предложи просторен, протяжен отговор. След няколко минути пояснения аз, водещата, а допускам и аудиторията като цяло, не разбра нищо. Беше нужно журналистката да повтори питането си още по-настойчиво. Едва тогава някогашният министър стана малко по-конкретен и сподели, че РСМ би трябвало да стане член на Европейски Съюз, само че без това да влиза в спор с нашите национални ползи.

Скандалът с поданството въпреки всичко може да няма особени политически последствия за Петков, а и за Радев, който наподобява му се е предоверил. Политиката постоянно е успех на формата над наличието. Един харизматичен занаятчия демагог, който се крие зад думите, няма от какво да се тормози и може дълго да се къпе в националната обич, стоешком на гребена на вълната. Последният красноречив сърфист се задържа там повече от 12 години.

 

Автор: Петър Чолаков,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР