Решението на парламента да наложи мораториум до април върху поскъпването

...
Решението на парламента да наложи мораториум до април върху поскъпването
Коментари Харесай

Експерти за замразените цени: Загуба на разум и див популизъм

Решението на Народното събрание да наложи мораториум до април върху повишаването на тока, парното и водата за семействата на фона на трайно високи борсови цени на електрическата енергия и природния газ, които водят до дефицит на средства в част от сдруженията поради структурите на контролираните енергийни цени, бе коментирано от специалисти като " див популизъм " и " загуба на групов разсъдък "

" Шокиран съм от загубата на групов разсъдък в Народното събрание ", разяснява Иван Хиновски, ръководител на Българския енергиен и минен конгрес и някогашен народен представител от " ИТН " пред Българска национална телевизия. Според него това е противоконституционно решение, защото Народното събрание не може да се бърка в пълномощията на самостоятелен регулаторен орган, какъвто е Комисията за енергийно и водно контролиране, която пресметна, че токът би трябвало да нарастне с 11.5 на 100 за бита от 1 януари 2022 година и с 12.8 % на парното.

Според Хиновски вчерашното решение на Народното събрание заплашва задатъка на България по Плана за възобновяване и развиване. По думите му Европейска комисия ще ни размаха пръст, а в най-лошия случай ще започва и наказателна процедура против България.

" Енергетиката е характерен бранш, който крие доста опасности от несъответстващи решения ", сподели Хиновски. Той прикани депутатите да анулират " този несъответстващ мораториум ", само че.

" Без подозрение, през вчерашния ден беше един срамно печален ден за българския парламент и се надявам през днешния ден разсъдъкът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: " Извинявайте, ние сбъркахме през вчерашния ден - забравете за този мораториум ", разяснява енергийният специалист Васко Начев пред Нова телевизия.

Той дефинира дейностите на депутатите като " див популизъм ".

" По късата допирателна се пробваха да си обезпечат спокойни коледни празници и хората да бъдат удовлетворени. Да, на първо четене в действителност няма рационален човек, който да не си каже: " Ето, те мислят за нас ", без да си дават сметка по какъв начин действително наподобяват нещата, приемайки такова нещо ", изясни Начев.

На въпрос какво би станало, в случай че мораториумът продължи да работи със период до 31 март с декемврийските цени на тока, той отговори: " Това значи четири месеца да не се знае кой пие и кой заплаща. Някой би трябвало да заплати тази сметка. С вчерашния мораториум те не споделят кой ще е той. Означава, че новото държавно управление се вкарва в коловоз, от който няма излизане ".

По думите на специалиста едно от нещата, които би трябвало да бъдат направени неотложно, е да се извърши със наличие понятието " енергийна беднотия ". " Всеки един българин да знае какъв е екзистенциалният най-малко, в който се намира. Да се субсидира и подкрепя този сегмент от обществото ", изясни Начев.

Той разяснява дали гласуването на мораториума е популизъм или недоумение.

" Без подозрение, ГЕРБ има задоволително опит. Те съзнателно го направиха. Освен, че знаеха, че ще подведат останалите, имат персонален интерес това да бъде признато. Погледнете какъв брой от депутатите на ГЕРБ са свързани с ВЕИ бранша. Бях направил инспекция преди няколко години за 43-ото Народно заседание. От 240 депутати - 160 бяха свързани с този бранш ", разяснява Начев.

Той изясни, че едно от предложенията на КЕВР е било да се понижи дотацията за ВЕИ бранша. " Те се усетиха, че това незабавно ще рефлектира върху тях и дайте да сложим мораториум още няколко месеца да са по старите правила, с по-висока дотация ", сподели енергийният специалист Начев.

" Трябва да се откри метод за компенсиране на битовите консуматори за високите цени на природния газ и тока. Стои обаче въпросът по какъв начин ще бъдат обезщетени топлофикационните сдружения за разликата сред покупната цена на природния газ от доставчика " Булгаргаз " и продажната цена ", разяснява тематиката и изпълнителният шеф на държавния газов доставчик Николай Павлов.

" Да предположим, че те закупуват газа за 100 лв. и го употребяват за произвеждане на топлинна сила и събират 50 лв.. Тези 50 лв. - тази разлика би трябвало да бъде обезщетена ", съобщи той.

По думите му приходите на топлофикациите няма да доближават, с цел да си покриват отговорностите за доставка, " а оттова насетне всички по веригата са застрашени ". " Всички участници по веригата би трябвало да бъдат обезпечени, с цел да може този мораториум да има триумф ", уточни Павлов пред БНР.

Той напомни и че " Топлофикация – София " има единствено още един ден да заплати сметка от 125 млн. лева и в случай че парите не постъпят, " Булгаргаз " няма да може да заплати на " Газпром " януарската доставка.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР