Решението е по запитване на Административен съд София-град. То идва

...
Решението е по запитване на Административен съд София-град. То идва
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: България е задължена да издава документи за самоличност на деца с еднополови родители

Решението е по питане на Административен съд София-град. То идва в резултат на заведеното дело от адв. Деница Любенова поради отхвърли на Столична община, Район " Панчарево " да издаде акт за раждане на двегодишната Сара.

Двегодишната Сара живее в Испания с двете си майки, едната от които е българка, продължава да бъде без документи за идентичност. Предстои АССГ да приложи решението на Съда на Европейския съюз, като задължи администрацията в България да издаде документи за идентичност на детето, с цел да може Сара да упражнява правото си на свободно напредване в Европейския съюз, бидейки европейски жител.

Адвокат Деница Любенова, процесуален представител на жалбоподателите и шеф на Правната стратегия на ЛГБТИ организация " Действие " съобщи:

" Решението на Съд на Европейския съюз е напълно съобразено с правилата, на които е построен Европейски Съюз, а също и с досегашната процедура на Съда, а точно, че всички европейски жители следва да бъдат третирани еднообразно. България е длъжна да признае правната връзка на Сара с двете ѝ майки. България не може да се базира на националната си и конституционна еднаквост и публичния ред, с цел да дерогира съществени права на жителите на Европейски Съюз. Детето Сара, споделя Съдът на Европейски Съюз, е правоприемник на българската и великобританската си майка, както и двете майки взаимно имат право да се наследяват ", изясни юрист Деница Любенова, представена пред Българска национална телевизия.

Венета Лимберова е ръководител на ЛГБТИ Организация " Действие ", посредством която се дава гратис правната помощ на родителите на Сара. Според нея решението е знаково за цялата европейска общественост, само че също по този начин и за България, защото институциите към този момент ще са длъжни да признаят и да не отхвърлят права на децата с еднополови родители.

" Развълнувани сме от решението и нямаме самообладание да получим документите на Сара и най-сетне да можем да забележим фамилиите си след повече от 2 години. За нас е значимо да бъдем семейство освен в Испания, само че и във всяка страна в Европа и най-после това може да се случи. Това е дълго чакана крачка напред за нас, само че и голяма стъпка за всички ЛГБТИ фамилии в България и Европа ", споделят майките на бебето Сара.

ЛГБТИ организация " Действие " посредством Правната стратегия води стратегически каузи за признание на бракове, подписани в чужбина, на актове за раждане, издадени от други страни, при дискриминация, произшествия и закононарушения от ненавист против ЛГБТИ хора. Безплатната правна стратегия, която се финансира посредством европейски стратегии, Фонд Активни жители, Български фонд за дамите и Фондът за равни права, има над 120 дадени правни съвещания и повече от 30 заведени каузи в национални съдилища през 2021 година Чрез правната стратегия на " ЛГБТИ Действие " до момента са заведени три каузи и пред Европейския съд по правата на индивида по отношение на нарушение правата на ЛГБТИ хората в България, по които се чакат решения, споделя още Българска национална телевизия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР