Решение за отмяна на още една забрана е било взето

...
Решение за отмяна на още една забрана е било взето
Коментари Харесай

Отменят и забраната за излети в планините

Решение за анулация на още една възбрана е било взето на днешната среща в Министерски съвет - от тази неделя планини и естествени паркове ще бъдат налични за разходки и излети, а от понеделник, 4 май, в София ще бъдат отворени и дребните градски паркове, както и кварталните градинки. Това излиза наяве от обява на столичния кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. Здравният министър Кирил Ананиев в това време издаде и съответната заповед, с която разпорежда на кметовете на общини и на регионалните шефове да основат нужната организация за визити на жителите във всички национални паркове, естествени паркове, планини и други обособени места с паркова среда отвън обитаемоте места на територията на общините, без да се употребява градски превоз, лифтове и визити на хижи и туристически обекти.

Посещенията в планините ще са в условия на авансово основана и следена организация, с цел да се предотврати всеобщо скупчване на хора.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще провеждат придвижването и паркирането на коли от „ Драгалевци “ до Морените и от „ Бояна “ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите, разяснява Фандъкова. Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за коли. На паркинга на хижа „ Алеко “ ще се позволяват коли с трудноподвижни жители и с инвалидни колички.

" За да не позволяваме събирането на доста хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С усмиряване на епидемиологичната конюнктура имаме подготвеност да възстановим придвижването на градските автобусни линии до Витоша ", изяснява столичният кмет.

Тя акцентира, че при разходка в планината би трябвало да се съблюдава отдалеченост от най-малко 2,5 м и поучава при диалози с други хора, да се слага маска или шал.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е възможно единствено за членовете на едно семейство.

" Моля, жителите, които не познават добре Витоша, само че желаят да се разходят, да употребяват наложително единствено маркираните екопътеки. Благодаря на всички жители, които отговорно съблюдават разпоредбите за разходка в отворените огромни паркове. " Тази неделя ще бъдат премахнати лентите в огромните паркове, само че в действие и възбраните за сядане на пейките и за потребление на детските и спортни уреди, прецизира Фандъкова. Тя насочва и молба към жителите да не престават да  съблюдават еднопосочното придвижване и въведените правила за разходка в парковете. Столичният кмет разпорежда също така на районните кметове от понеделник да основат организация за отваряне на дребните паркове в кварталите и градските градини при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, споделя още Фандъкова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР