Решение с две държави за установяване на независима Палестина е

...
Решение с две държави за установяване на независима Палестина е
Коментари Харесай

Китайският президент Си търси бързо прекратяване на конфликта Израел-Хамас, призовава за решение с две държави

Решение с две страни за определяне на самостоятелна Палестина е „ фундаменталният излаз “ от спора Израел-Хамас, сподели Си Дзинпин в четвъртък в първите обществени мнения на китайския водач за войната, откогато избухна преди близо две седмици.

„ Основният приоритет в този момент е прекратяването на огъня допустимо най-скоро, с цел да се избегне разширението на спора или даже излизането му отвън надзор и причиняването на сериозна филантропична рецесия “, сподели Си, представен от китайската държавна телевизия CCTV.

Си, който направи мненията на среща с египетския министър председател Мостафа Мадбули в Пекин, сподели, че Китай е подготвен да работи с Египет и арабските народи за „ поощряване на изцяло, заслужено и трайно решение на палестинския въпрос “, съгласно CCTV.

Египетският водач беше в Пекин, с цел да участва на форума „ Един пояс, веднъж “, високопоставено събитие, отбелязващо десетилетие от амбициозната и спорна световна инфраструктурна самодейност на Си.

Си също по този начин похвали Египет за това, че играе „ значима роля “ в охлаждането на напрежението, добавяйки, че Китай поддържа напъните му да допусне филантропична помощ за Газа, заяви CCTV.

В сряда Египет се съгласи да допусне филантропична помощ в Газа през граничния пункт Рафа, в договорка, реализирана с посредничеството на президента на Съединени американски щати Джо Байдън и неговия египетски сътрудник Абдел Фатах ел-Сиси в телефонен диалог.

Байдън подписа договорката по време на 7-часовото си посещаване в Израел в сряда – дипломатическа задача с високи залози, с цел да покаже твърда поддръжка за американския съдружник, като в същото време приканва за въздържаност в отговора му в Газа.

Но към момента не е ясно по кое време на конвоя с помощ ще бъде позволено да влезе в Газа, а първичната договорка за 20 камиона е дребна част от 100-те камиона дневно, които съгласно Световната здравна организация са нужни.

Конфликтът, почнал откакто Хамас стартира брутална и координирана терористична офанзива против Израел на 7 октомври, при която починаха към 1400 души, послужи като блестящо доказателство за задълбочаващите се разделения сред международните сили.

Последвалите бомбардировки и блокада на Газа от Израел са умъртвили към 3500 палестинци, в това число стотици деца, съгласно локалните здравни управляващи.

Президент Джо Байдън прави забележки по отношение на войната сред Израел и Хамас след среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, сряда, 18 октомври 2023 година, в Тел Авив. Президентът Джо Байдън прави забележки по отношение на войната сред Израел и Хамас след среща с израелския министър председател Бенямин Нетаняху, сряда, 18 октомври 2023 година, в Тел Авив. Евън Вучи/AP

Часове преди Байдън да кацне в Израел, съветският президент Владимир Путин дойде в Пекин за форума „ Един пояс, веднъж “. Дипломатически изолираният водач беше признат като почетен посетител, седнал до Си и говорейки непосредствено след него на церемонията по откриването преди три часа двустранни договаряния.

По време на срещата си двамата водачи разискаха спора в Близкия изток, който съгласно Путин е „ обща опасност “, която сближава Русия и Китай.

И Китай, и Русия приканиха за преустановяване на огъня в спираловидния спор и отхвърлиха категорично да осъдят Хамас – внезапен контрастност с изливането на поддръжка за Израел от Съединени американски щати и водачите в цяла Европа.

Отказът на Пекин да осъди Хамас провокира яд и надълбоко възприятие на отчаяние от страна на Израел, както и рецензии от страна на американски чиновници. Китай също не осъжда нахлуването на Путин в Украйна, предизвиквайки яд в доста европейски столици.

Докато войната на Израел ескалира, Пекин се разгласи по-категорично в поддръжка на палестинците. Миналия уикенд китайският външен министър Ван И упрекна дейностите на Израел, че надвишават обсега на самоотбраната.

Въпреки това Китай се стреми да се показа като безпристрастен медиатор в спора.

Китайското външно министерство заяви, че изпраща пратеника за Близкия изток Джай Джун в района тази седмица, с цел да насърчи мирните договаряния и да упорства за преустановяване на огъня.

Китай има дълбоки стопански ползи както в Русия, по този начин и в Близкия изток, които желае да отбрани непременно, по-специално вноса на нефт и газ.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР