Решение по дело № С-648/20 на Съда на ЕС от

...
Решение по дело № С-648/20 на Съда на ЕС от
Коментари Харесай

Решение на Съда на ЕС прави невалидни европейските заповеди за арест на Цветан Василев и Васил Божков

Решение по дело № С-648/20 на Съда на Европейски Съюз от преди часове прави невалидни европейските заповеди на Цветан Василев, Васил Божков и доста други лица, търсени от прокуратурата.
Решението е доста значимо и е произнесено по отношение на издадена от Районния прокурор на Свищов Европейска заповед за арест на стадий досъдебно произвеждане против лице, което е било упрекнато в кражба, разгласи за първи път Люба Кулезич в предаването „ Честно казано “ по Евроком.

Кулезич посочи: „ С това решение, което има заповеднически и тълкувателен темперамент за съдилищата, съдът на Европейски Съюз се произнася, че на стадий на авансово произвеждане без изговаряне на съда, т.е. без начален надзор от съда върху задържането на разположение по отношение на валидността на задържането по националното право, българската прокуратура няма право да издава Европейска заповед за арест.

Това решение нанася апокалиптичен удар върху дейностите на българската прокуратура по принцип и в частност. И по този начин – в този момент са на ход Цветан Василев и Васил Божков, които на процедура към този момент не могат да бъдат годно екстрадирани, защото съдът не е бил сезиран от прокуратурата при настояването за тяхното задържане още на стадия на досъдебното авансово произвеждане. Така е бил нарушен правилото за двустепенен надзор и проверка-преценка от съд при издаване на Европейска заповед за задържане “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР