Решение да се отстояват 5 национални приоритета в хранително-вкусовия сектор

...
Решение да се отстояват 5 национални приоритета в хранително-вкусовия сектор
Коментари Харесай

Бизнесът иска от партиите 5 приоритета за храните

Решение да се отстояват 5 национални целта в хранително-вкусовия бранш взеха участниците в полемиката на „ Стандарт” „ Храната е най-важна! Време е за бързи решения”. Тя е част от националната акцията „ ДА! На българската храна”, която „ Стандарт” организира към този момент 15 години.Във форума участваха представители на бизнеса - браншовите организации, компании, производители, преработватели и търговци. От страна на партиите в полемиката се включиха евродепутатът от Движение за права и свободи Атидже Алиева – Вели и народните представители Георги Свиленски (БСП), Мария Капон (”Изправи се! Мутри вън!”) и Борислав Сандов (Демократична България).

Данък добавена стойност върху храните не повече от 9 на 100

Всички публични поръчки за институциите да са за български храни по стандарт

Предвидими стопански правила и стандарти и то в нескончаем интервал от 10 години

Подпомагане на суровинния бранш без ограничаване

Участие на бизнеса при изработването на рамката на Европейската комисия за хранителния бранш

Петте целта ще бъдат импортирани от „ Стандарт” във всички отраслови институции. Медията ни ще провежда по тях непрекъсната онлайн полемика, в която с изключение на представители на бизнеса, партиите и ведомствата, ще вземат участие и консуматори.

По-нисък Данък добавена стойност върху храните бе главното искане на бизнеса по време на форума. Мотивите за него изложиха Марияна Кукушева, ръководител на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България, Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите и Атанас Урджанов, ръководител на Асоциацията на месопреработвателите.



Те направиха параленост с други европейски страни, където Данък добавена стойност върху храните е под 9 на 100.

България изпуска периода за екшън проектите, които ще обезпечат свободно придвижване на храни в Европейския съюз. Алармата удари Марияна Кукушева, ръководител на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България по време на полемиката на „ Стандарт”.



Кукушева се обърна към народните представители с апел срокът, който е 3 май, да не бъде пропуснат.

На Велики понеделник, когато би трябвало да изгоним търговците от храма, се обръщам към вас с настояваме от хлебарите. Не прочетохме в нито една стратегия, съществено и отговорно отношение към настояването ни понижаване на Данък добавена стойност върху храните, съобщи Кукушева. И прикани за диференцирана ставка на налога и по-нисък Данък добавена стойност върху храните.

За първи път през тези 15 години, откогато организираме акцията „ ДА! На българската храна” виждам бизнеса толкоз обезпокоен от обстановката в страната и толкоз обединен в настояванията си за по-ниско Данък добавена стойност и стратегическа държавна поддръжка, сподели основният редактор на „ Стандарт” Славка Бозукова, откривайки полемиката на „ Стандарт”. Тя се обърна към представителите на политическите партии с думите: "Тези хора в този момент не желаят от вас помощи, не желаят ковид-мерки. Те желаят ясна държавна поддръжка, която да им разреши да продължат да работят, да пълнят с налози бюджета, само че освен с цел да могат да оцелеят, само че да могат да подсигуряват – както нужната продукция, по този начин и високото й качество. А също така да бъдат и конкурентни на вноса. Защото обеднявайки в рецесията, хората от ден на ден гледат цените, а етикета за родно произвеждане. ".



Днес агробизнесът има нужна от незабавни държавнически решения, не от политически лозунги. Иска от вас да ги чуете и да ги сложите като цели в дневния си, наедно с всички ваши цели за изборни и ревизионни ремонти в законите. Чуйте бизнеса, прикани госпожа Бозукова.

За първи път Европейската комисия предложи проект за биологичното произвеждане. Основава се на 23 дейности, тъй че производителите, преработвателите, търговците и потребителите да бъдат включени във веригата от производството до потреблението на чисти храни, заяви евродепутатът от Движение за права и свободи /”Обнови Европа” Атидже Алиева – Вели. Според нея този проект ще понижи цената на биологичните храни, която в България към момента е прекомерно висока.



Зелената договорка е амбициозна тактика за напредък и делегацията на Движение за права и свободи като част от групата на „ Обнови Европа” сме безапелационни нейни поддръжници, заяви Атидже Алиева – Вели. Тя акцентира обаче, че с цел да се възползва, България би трябвало да създаде по верния метод своя Национален проект за възобновяване и развиване. Трябва да имаме обединяване към ограниченията, безапелационна бе Вели.

За България този програмен интервал е исторически и опция да стигнем междинния напредък в Европа, акцентира евродепутатът от Движение за права и свободи.

Правителството си мислеше, че Зеления пакт ще бъде отсрочен. Това е една от аргументите България да спре работата си по него и изпусна скъпо време, сподели Атидже Алиева - Вели. И акцентира, че няма никакво време и опция за отсрочване на периода, в който България би трябвало да показа Плана си за възобновяване и развиване.

Подкрепата си за понижаване на Данък добавена стойност върху храните показаха и народните представители Георги Свиленски (БСП), Мария Капон ( "Изправи се! Мутри вън!) и Борислав Сандов (Демократична България). Но и тримата обаче бяха скептични, че в 45-ото Народно събрание ще има задоволително време и единодушие за сходна смяна.

Споделям всички терзания на бизнеса, както и всички настоявания на хранително-вкусовия бранш за промени - и намаляването на Данък добавена стойност, и по-високия надзор, и свиването на сивия бранш, и нуждата от фрагменти, съобщи Свиленски. Той напомни, че през годините Българска социалистическа партия е внасяла оферти за законодателни промени по всеки един от тези проблеми. Социалистите внесоха в предишния парламент и предложение за понижаване на Данък добавена стойност върху храните, което бе отхвърлено.

Георги Свиленски даде обещание на Мариана Кукушева Българска социалистическа партия да прегледа предлагането й подготовката на фрагменти за сектора да бъде обвързана със наложителна реализация във компаниите. Ние защитихме това обвързване за студентите медици, ще подкрепим и хранителния отрасъл, сподели Свиленски.

В мое лице имате сътрудник и другар, сподели на сектора Мария Капон, която е член на бюджетната комисия. Тя съобщи, че диференцираната Данък добавена стойност ставка е европейска политика, като намаляването на Данък добавена стойност е предложено от Европейската комисия.

Капон акцентира, че изпълнителната власт бяга от диференцирането на ставката с оправданието, че администрирането й е мъчно. Но и сега имаме разнообразни ДДС-ставки, щом може за един бранш, значи може и за различен, сподели Капон. Според нея тази мярка е за основаване на транспарантна среда, само че сега погрешно се употребява като антикризисна.

Трябва да забележим е действителното положение на страната и действителното положение на хазната. Това ще предопредели тайминга на ограниченията, безапелационна бе Капон, която заяви, че в сряда бюджетната комисия в Народно събрание ще преглежда точно положението на бюджета.

Скептичен във връзка с времето за гласоподаване на по-ниска Данък добавена стойност ставка за храните бе Борислав Сандов. Уви, няма по какъв начин да се случи това законодателно, сподели той

Хазната е празна, безапелационен бе националният представител. И съобщи: "Не съм оптимист по какъв начин Планът за възобновяване ще се отрази върху земеделския бранш. ".

За борба със сивия бранш настоя Йордан Чорбаджийски, ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара. При нас той е над 50 % във високоалкохолните питиета, заяви той. И изясни, че в случай че организациите, които дават отговор за сектора затегнат контрола, парите, които ще влязат в хазната са изцяло задоволителни за подкрепяне на гроздепроизводителите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР