Републиканската пътна мрежа е 20 хил. км, а ВиК мрежата

...
Републиканската пътна мрежа е 20 хил. км, а ВиК мрежата
Коментари Харесай

Не достигат средствата за модернизация на ВиК сектора

Републиканската пътна мрежа е 20 хиляди км, а ВиК мрежата - 90 хиляди км, или 4,5 пъти повече. Тази инфраструктурата е проектирана за население от 9 млн. души и при други характерности на промишлеността. Заради демографската рецесия сега популацията е към 7 милиона, като потреблението на вода за промишлени цели е намаляло в пъти. Но нужните за поддръжка на мрежата средства порастват и те са факт, без значение от броя на живеещите в обещано обитаемо място. Предвид променената обстановка нормативната уредба в бранша би трябвало да се осъвремени и по тази причина се приготвя Закон за ВиК, заяви министър Аврамова. В напреднала фаза е и подготовката на вложенията в над 400 обекта в 15 административни области на страната, които ще бъдат направени от ВиК операторите с 1.9 милиарда лева от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “.

През последните четири години Министерството на районното развиване и благоустройството е вложило 75 млн. лева във ВиК инфраструктура, добавя заместник-министър Николай Нанков. За същия интервал над 332 млн. лева са реинвестирани от самите ВиК оператори. Отделно в интервала 2007-2013 година по линия на европейските фондове, ПУДООС и бюджета са построени или рехабилитирани 51 пречиствателни станции и стотици километри ВиК мрежа в цялата страна.

Едно от главните провокации пред ВиК бранша през днешния ден е дефицитът на запас. Нуждите, съгласно разбора на Световната банка, са за 11 милиарда лв.. Темата с публично-частните партньорства и концесиите в бранша не стои на дневен ред, сподели заместник-министър Нанков.

При подготовката на Закона за ВиК ще се съблюдава правилото за опазване на обществената търпимост на цената на услугите, дават обещание от министерството. Ще се предложи и механизъм, по който уязвимите групи да се възползват от помощ за обезпечаване на питейна вода.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР