Република Южна Африка е ключов партньор на България и на

...
Република Южна Африка е ключов партньор на България и на
Коментари Харесай

Президентът Радев удостои посланика на ЮАР Табо Тахе с орден „Мадарски конник“ първа степен

Република Южна Африка е основен сътрудник на България и на Европейски Съюз в области като енергийна сигурност, икономическо съдействие, околна среда, обучение и културен продан. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои посланика на Република Южна Африка у нас Табо Тахе с медал „ Мадарски конник “ първа степен. Отличието е за изключително огромните заслуги на дипломата за развиването и задълбочаването на двустранните връзки сред България и РЮА.

В словото си Румен Радев открои дейната работа и градивни старания на дипломат Тахе за разширение на другарството и съдействието сред България и РЮА, както и за задълбочаването на политическия разговор на всички равнища, с помощта на които връзките сред двете страни се развиват възходящо към по-високо партньорско ниво. „ Орденът е самопризнание освен за персоналните заслуги на дипломат Тахе, само че и оценка за смисъла, което нашата страна отдава на връзките сред България и Република Южна Африка “, акцентира президентът на тържествената гала в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2. По думите му отличните двустранни връзки и разговор на всички нива дават своите положителни резултати и обрисуват вероятностите за по-нататъшно ползотворно съдействие.

Държавният глава насочи признателност към дипломат Тахе за поддръжката за проведеното посещаване в РЮА по покана на Сдружението на българите там за откриването на първия български източноправославен храм на африканския континент през месец май т.г. Румен Радев открои срещата си с южноафриканския президент Сирил Рамапоза, както и провелия се в Претория бизнес конгрес с присъединяване на десетки български и южноафрикански компании. По думите му, той ще даде спомагателен подтик да задълбочаваме сполучливо съдействието в редица значими стопански области и посредством нови взаимни планове.

Румен Радев напомни и непоколебимата поддръжка на страната ни в битката на южноафриканския народ против апартейда на интернационалните конгреси, с материална помощ, както и с даването на опция на младежи от Африканския народен конгрес да учат в български университети.

„ Особено високо ценим ролята на РЮА, която се утвърди като един стабилизиращ фактор в Африканския континент, кадърен да оказва помощ, да позволява спорове и да способства за сигурността и стабилността в района, основно значими за социалноикономическото развиване на Африка “, сподели още президентът Радев.

Посланик Табо Тахе изрази признателност за полученото държавно отличие и добави, че то отбелязва и значимостта на връзките сред България и РЮА. Дипломатът акцентира и че съществува голям капацитет за задълбочаване на комерсиалните ни връзки. Той напомни, че идването му в България през 2019 година се е случило малко преди пандемията от ковид, само че макар сложното възобновяване и последствията от нея, връзките сред двете страни не престават да се градят върху основите на дългогодишните дипломатически връзки. „ Днес имаме още по-силни връзки, които ще продължат да се развиват и задълбочават “, сподели още Табо Тахе. Той акцентира още, че визитата на българския президент в РЮА е било извънредно ползотворно и е удостоверило солидната основа, върху която партньорството сред България и РЮА може да се развива.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР