Република Северна Македония уведоми държавите-членки на ООН и страните със

...
Република Северна Македония уведоми държавите-членки на ООН и страните със
Коментари Харесай

Северна Македония уведоми официално България за новото си име

Република Северна Македония уведоми държавите-членки на Организация на обединените нации и страните със статут на наблюдаващ в международната организация за новото си конституционно име. То влиза в действие автоматизирано като резултат от сключването и утвърждението от двете страни на Договора от Преспа, оповестява българското министерство на външните работи.

" Официалното име на страната ще бъде Република Северна Македония, което е конституционното название на страната. Краткото име ще бъде Северна Македония ", се споделя във вербална нота, получена в Постоянното посланичество на Република България към Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Страната резервира досегашните си кодове MK и MKD, дадени ѝ от Международната организация по стандартизация (ISO), като се изключи регистрационните табели на транспортните средства. Занапред те ще носят сигнатурата NMK.

Прилагателното, което следва да се употребява за страната, нейните публични органи и други държавни институции, както и за частни институции, които са свързани с страната, учредени са със закон и се употребяват с финансова поддръжка от страната за действия зад граница, би трябвало да бъде съгласно формалното название или късата му форма, т.е. " от Република Северна Македония " или " от Северна Македония ". Прилагателни като " северномакедонски " или " македонски " не може да се употребяват в гореизброените случаи, прецизира документът.

" Македонски " може да се употребява за частни субекти, които не са свързани с страната и държавните институции, не са учредени със закон и не се употребяват с финансовата поддръжка на страната за действия зад граница.

Описаните наименования следва да се употребяват от държавите-членки и от страните със статут на наблюдаващ в Организация на обединените нации за всевъзможни цели, в това число в двустранните връзки, показва още документът.

С внасянето на формалното съобщение престава да се употребяват наименованията " Македония ", " Република Македония ", " Бивша югославска република Македония ", както и акронимът FYROM/БЮРМ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР