Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне

...
Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати официално искане за отваряне
Коментари Харесай

Скопие планира да изпрати искане за официален културен център в Благоевград

Република Северна Македония (РСМ) ще изпрати публично искане за отваряне на формален македонски културен център в Благоевград, заяви министър председателят на страната Димитър Ковачевски след церемонията по слагане на началото на построяването на жп правата Куманово - Крива Паланка.

Отварянето на клуба " Никола Вапцаров " на следващия ден в Благоевград бе централна тематика при церемонията по слагането на началото на построяването жп правата, която би трябвало да свърже България и република Северна Македония в границите на паневропейския Коридор №8.

Премиерът Гълъб Донев съобщи, че клубът е иницииран и финансиран от организации с емфатичен антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Донев удостовери, че ще бъдат взети всички нужни ограничения за сигурност при откриването. Държавата не може да се меси в частна самодейност и правото за свободно сдружаване, акцентира министър председателят, само че изрази терзание от организацията, виновни за основаването на този клуб:

" Този клуб, който ще бъде открит на следващия ден в град Благоевград, е организация, която е неконституционна и тя не е записана по законите в България. Още повече финансирането на този клуб, както и министър-председателят Ковачевски показа, е от организация в Канада, която има много съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски в послания и работи в тази тенденция ".

Димитър Ковачевски прикани да се търси доближаване сред двете страни и да не се употребява изразителност в противоположната посока. По думите му обаче хората от РСМ, които желаят да участват на откриването на този клуб, могат да го създадат.

В същото време Скопие ще внесе публично искане в България за откриването на формален културен клуб в България в Благоевград, съобщи министър председателят на РСМ, само че не посочи по кое време ще бъде направено това.

По отношение на началото на строителните действия двамата министър председатели подчертаваха върху значимостта на районната съгласуваност. Предстои сключване сред българския и македонския систематичен газов админ за газова диверсификация сред Кюстендил и Жидилово, разгласи българският министър председател Гълъб Донев.

По думите му по този начин страната ни ще може да доставя синьо гориво към РСМ. И още един стопански акцент – за първи път тази година икономическият продан сред двете страни ще приближи 1 милиард евро.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР