Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от създаването

...
Република Македония започват тържествата по повод 1000 г. от създаването
Коментари Харесай

Започват тържествата по повод 1000 г. Охридска архиепископия

Република Македония стартират тържествата във връзка 1000 година от основаването на Охридската архиепископия, предава БГНЕС. Отбелязването на юбилея е под патронажа на президента Георге Иванов. В него ще взе участие главата на Македонската православна църква-Охридска архиепископия архиепископ Стефан, министър председателят Зоран Заев, учени и доста дейци на културата.
За събитието са поканени българските президент и министър председател Румен Радев и Бойко Борисов. Архиепископ Стефан насочи покана и към БПЦ, само че с решение от 14 май Светият Синод реши да не изпраща свои представители. Срещу отхвърли гласоподаваха петима митрополити, в това число и ръководителят на комисията за определяне на каноничния статут на МПЦ-Охридска архиепископия митрополит Киприан.
Пред Светия Синод в София на два пъти се организираха митинги с искане за привикване на изключително съвещание на Синода, на което да се преразгледа решението от 14-ти. Председателят на комисията за определяне на обстоятелствата по отношение на общото ни минало проф. Ангел Димитров също дефинира като неправилно решението на Синода.
Охридската архиепископия е основана след рухването на България под византийска власт през 1018 година с декрет на император Василий II. Охридската архиепископия съществува по едно и също време дружно с Търновската патриаршия (от 1235 до 1416 г.) като две обособени автокефални църкви. Тогава Българската Патриаршия е намалена в архиепископия със седалище в Охрид. Официалните трофеи на охридските архиепископи са: в началото Архиепископ на цяла България, а от средата на 12 век се употребява и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи. Охридската архиепископия съществува до 1767 година, когато е закрита по гледище на Цариградския гръцки патриарх Самуил Ханджери, като нейният диоцез е причислен към този на Цариградската патриаршия. Закриването и е неканонично и е осъществено със султанско ирадие.
Патриаршията унищожава и самата Охридската епархия, като подчинява Охрид на Драчкия митрополит. Така градът е лишен даже от епископската катедра, която придобива още в ранните епохи на християнството. Според българския историк и експерт по историята на Охридската архиепископия Иван Снегаров /роден в Охрид, бел.ред./ това е направено за да не остане и помен от архиепископията. Основните празненства във връзка 1000 година от основаването на Охридската архиепископия ще са в базиликата Света София в Охрид. Този храм е издигнат върху основите на митрополитска катедрала от VI век към края на ІХ век след приемането на християнството като публична вяра на България и покръстването на българския народ по времето на княз Борис I.
Тя е главно преустроена в последното десетилетие на Х век за коронацията на Самуил през 997 година като патриаршеска катедрала във тип на куполна базилика. След изместването на столицата на България в Охрид, по времето на цар Самуил в края на X - началото на XI век, църквата е седалищен катедрален храм на Българската патриаршия, както и на наследилата я след 1018 година Охридската архиепископия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР