Репортери без граници (RSF) за пръв път оповестява списък на

...
Репортери без граници (RSF) за пръв път оповестява списък на
Коментари Харесай

"Репортери без граници" за пръв път посочи "цифровите хищници", тормозещи медиите

Репортери без граници " (RSF) за пръв път оповестява лист на " цифрови хищници " - компании и държавни организации, които употребяват технологии, с цел да шпионират и тормозят публицисти. Според правозащитната организация дейностите им се равняват на превръщането на журналиститите в " плячка ".

Класацията не е " всеобхватна ", само че участниците в нея застрашват свободата на изложение, считат от RSF. Те са разграничени на четири групи - занимаващи се с тормоз; държавна цензура; дезинформация или шпиониране и наблюдаване. " Независимо дали са държавни издънки, частни компании или неофициални организации, те са образец за действителността на силата в края на второто десетилетие на 21-ви век - когато проверяващите кореспонденти и други публицисти, които нервират някого, рискуват да станат цели на хищническа активност на скрити артисти ".

Сред по-близките до Европа " хищници " са тролската войска на Кремъл, Роскомнадзор, компанията Memento Labs (бившата Hacking Team, която работи в Швейцария, Италия и Саудитска Арабия), софтуерната компания Gamma International (действа в Германия и Великобритания) и испанската Mollitiam Industries.

Троловете на Кремъл се намират измежду организациите, занимаващи се с тормоз - те популяризират адлшива информация, разгласяват персонални данни и клеветят. Сред задачите им е финландския проверяващ публицист Джесика Аро, създател на книгата Putin`s Troll Army.

" Роскомнадзор " - федералната организация за връзките - е в секцията за държавна цензура. Агенцията е блокирана над 490 хиляди уеб страницата, в това число новинарски и проверяващи медии.

Трите частни компании са измежду институциите, които оферират благоприятни условия за шпиониране. Спайуерът на Memento Labs може да прехваща имейли и известия, както и да задейства камерата и микрофона на телефоните на задачите. Тя продава продуктите си единствено на държавни управления и те са употребявани против притежателя на " Амазон " Джеф Безос, както и против публицисти в Мароко и Етиопия.

Испанската Mollitiam Industries е продавала инстрментите си за прехващане на позвънявания и имейли на колумбийската войска, която ги е употребила да шпионира съдии, политици, публицисти и техни източници. Софтуерът на Gamma International евентуално е в ръцете на Турция, която следи деятели и публицисти с него.

" Авторитарните мощни мъже зад хищническата активност против свободата на пресата разгръщат пипалата си в цифорвия свят благодарение на армии от съучастници, подчинени и последователи ", разяснява генералният секретар на " Репортери без граници " Кристоф Делоар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР