Репортерът на Господари на ефира“ Димитър Върбанов е оправдан окончателно

...
Репортерът на Господари на ефира“ Димитър Върбанов е оправдан окончателно
Коментари Харесай

ВКС оправда окончателно Димитър Върбанов от „Господари на ефира“ за лъжесвидетелстване

Репортерът на „ Господари на ефира “ Димитър Върбанов е оневинен дефинитивно по обвиняването в лъжесвидетелстване пред полицията. Това оповестиха от Върховния касационен съд. Ето какво се споделя в известието:

С Решение № 58/20.09.2022 година по наказателно дело № 179/2022 година тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в действие присъдата на Окръжен съд – Велико Търново по в.н.о.х.д. № 357/2021 година

Делото е формирано по касационен митинг против въззивната присъда, с която е анулирана отчасти първоинстанционната присъда на Районен съд – Велико Търново и Димитър Върбанов – работил като кореспондент в предаването „ Господари на ефира “, е приет за невиновен по повдигнатото му обвиняване за лъжесвидетелстване.

С първоинстанционната присъда подсъдимият е приет за отговорен в това, че на 26.09.2018 година в гр. Велико Търново като очевидец по досъдебно произвеждане пред старши проверяващ служител на реда устно умишлено удостоверил лъжа (престъпление по член 290, алинея 1 от НК), а точно, че бил издърпан до вратата на склад на едноличен търговец в гр. Велико Търново, блъснат и изхвърлен от склада, в резултат на което паднал на циментовата настилка и си блъснал ръка, крайник и главата, имал рана от охлузване с кръвотечение на ръката, а в резултат на удара на главата в земята е получил световъртеж и частична загуба на схващане. Наложено му е наказване „ отнемане за независимост “ за период от 1 година, чието осъществяване е отсрочено за период от 3 години.

В митинга се акцентират доводи за основни процесуални нарушавания при разбора на доказателствените средства, довело до незаконосъобразно оправдаване на подсъдимия. Претендира се анулация на правосъдния акт и връщане на делото за ново разглеждане на въззивната инстанция.

Тричленният състав на Върховен касационен съд приема митинга за безпочвен. Според висшите съдии, с цел да постанови правосъдния си акт, въззивният съд е направил цялостна инспекция на оспорваната присъда и след сложен личен разбор на доказателствените източници е достигнал до разнообразни от признатите от първата инстанция в действителност изводи, довели до извод за несъставомерност на инкриминираното действие, защото обявеното от подсъдимия Върбанов пред проверяващия орган на досъдебното произвеждане е истина.

В претекстовете се споделя, че вярно и законосъобразно въззивният съд след осъществен повсеместен, цялостен и справедлив разбор на събрания доказателствения материал е достигнал до извод за несъставомерност на действието от справедлива страна, защото несъмнено е открито, че подсъдимият по време на разпита му като очевидец пред проверяващия орган е описал ситуацията по този начин, както той персонално, субективно я е възприел и е съобщил това, което той е усещал като болки все още на разпита, т. е. посоченото от него е истина. „ За да е налице осъществен състав по член 290, алинея 1 от Наказателен кодекс е належащо деецът в качеството си на очевидец устно или документално умишлено да е удостоверил лъжа или да е затаил истина пред съд или различен подобаващ орган на властта, каквото в тази ситуация подсъдимият не е направил “, акцентират висшите съдии.

 

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР