Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със заместник-кмета по строителство в община

...
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря със заместник-кмета по строителство в община
Коментари Харесай

Обясниха защо ремонтът на най-коментирата улица в Пловдив се проточи толкова много

Репортер на Plovdiv24.bg беседва със заместник-кмета по строителство в община Пловдив Пламен Райчев за най-коментирата улица в града - " Даме Груев "

- Г-н Райчев, доста се проточи реконструкцията на улица " Даме Груев ".

- Идеята да се направи " Даме Груев " е от началото на мандата ни. Имаше справедливи аргументи за късния старт. Ако си спомняте, още през 2020 година бяхме разсрочили плана в три години – 2020, 2021 и 2022. Радвам се, че най-малко през 2022 започнахме.

За обекта има пари, има обезпечен фронт за работа. Тази година обаче националният бюджет беше признат доста късно, което ни сложи и нас в деликатна обстановка. Реално строителните действия ги започнахме през юни и първият стадий към този момент е приключен.

Знаете, планът се осъществя на сектори. Имахме проблеми с отчуждаването във втория и третия стадий, само че те към този момент са финализирани. Преди две седмици издадохме строително позволение за втори и трети сектор. " Градини и паркове “ почистват улицата от дърветата.

Няма никакъв проблем да продължим с втория и третия стадий, които най-вероятно ще вървят паралелно, защото има доста огромен тръбопровод – Ф 500 чугун, който би трябвало да се направи и няма по какъв начин да прекъсваме на сектори. Сериозно предизвикателство е и ще причиним много неудобства на хората там. Търсим обходни направления, с цел да не е чак толкоз неловко, само че в последна сметка няма метод, би трябвало да сме по-търпеливи.

- Готовата част трябваше да бъде пусната при започване на август, само че не се случи. Разчу се, че има забележки по осъществяването? 

- Забележки по осъществяването няма. Но с цел да се вкара в употреба този сектор, се прави комисия с представители на общината, проектанта, надзора и  КАТ. Оказа се, че представителят на КАТ е единствено един, а той е бил в отпуска тъкмо тогава и по тази причина трябваше да се изчака неговата инспекция. След това придвижването ще бъде пуснато. 

-  – 3 метра ли е или не е 3 метра, даже жители вървяха да мерят и се оказа, че ширината е 2.55 м.

- 2.60 е. Преекспонира се тази тематика. Няма архитект, който да рискува специалността си или строителят да направи в различен габарит и да рискува лиценза и категорията си в Камарата. Всичко е наред. По разпоредба има минимални условия за улиците.

- Гражданите не са ли подведени, тъй като се оказва, че 3 метра са при входа и при изхода, а по средата е по-тясно?

- На мен ми се искаше улицата да е по-широка, да е 3.50, само че за жалост постройките са толкоз близко, че би трябвало да спазим норматива. Затова, когато проектирахме, се вмъкнахме в най-долната граница на наредбата.

Нека обясня. За проектирането на всяка една улица, според от нейния клас, има най-малък и оптимален габарит. Тъй като сме физически притиснати от прилежащите здания, пътят трябваше да бъде на минималния габарит 2.60 и това е реалност, може да го измерите.

Може би жителите са останали с неверно усещане, когато са коментирали между тях. Има план, има издадено строително позволение, гледано е от Експертен съвет, признато е от Експертния съвет, гледано е от надзорна компания, която е изготвила сложен отчет, на място е ходено със експерти... тъй че предлагам да я затворим тая тематика, да не я преекспонираме повече.

" Улицата е в минималния габарит по разпоредба, легален, само че най-малък, тъй като няма физическо място за по-широка улица в трасето, по което минава.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР