Реплики си размениха президентът Радев и министърът на отбраната Каракачанов

...
Реплики си размениха президентът Радев и министърът на отбраната Каракачанов
Коментари Харесай

Румен Радев и Красимир Каракачанов в спор за охраната на въздушното пространство

Реплики си размениха президентът Радев и министърът на защитата Каракачанов за защитата на въздушното пространство. България да не допусне преустановяване на защитата на въздушното ни пространство в интегрираната система за защита на НАТО. За това прикани президентът Румен Радев.

Военният министър Красимир Каракачанов отговори, че в никакъв случай не е било на дневен ред прекъсването на въздушното наблюдаване, само че остава казусът с годните за наблюдаване изтребители.

Коментарите бяха направени след гала, на която президентът увеличи в служба досегашния пълководец на Военновъздушни сили генерал-майор Цанко Стойков в заместник-началник на защитата и го създаде в чин генерал-лейтенат.

Новите оръжейни системи, които се внедряват в армията, постановат напълно нови модели на образование, подготовка, логистично обезпечаване и нова инфраструктура. Това съобщи президенът пред нарасналите висши офицери, като откори главните проблеми пред армията.

" Вашето най-голямо тестване ще бъде да поддържате и развивате боеспособности при лимитирани запаси, без да допускате отпадане на значими задания и загуба на човешки живот ", сподели Румен Радев, представен от Българска национална телевизия.

Държавният глава изиска повече летателени часове за изтребителната ни авиация и предизвести не да бъде спирано въздушното наблюдаване.

" Нальотът е пагубно невисок и аз моля още веднъж към решителни стъпки от страна на политическото и висше военно управление за възобновяване на естествена летателна активност, за минимизиране на риска пред летателния състав и недопускане спирането на задачата по защита на въздушното пространство на Република България в интегрирана противъздушна и противоракетна защита на НАТО ", добави Радев.

Военният министър отгвори, че Военновъздушни сили нямат пролбем с патрулирането и подчертава върху неналичието на задоволително самолети.

" Ние не се разделяме с еърполисинга и в никакъв случай не сме имали сходна политика. Не виждам основане за каквото и да е паника или въпроси в тази посока. Средства все още има задоволително. Проблемът е със самолетите. Защото, когато години наред се е рязяло, не се е мислило, че ще има водачи, а няма да има на какво да летят и че за тези самолети, които ще останат, ще би трябвало спомагателни средства за поддръжка ", обяси Каракачанов.

Той разяснява и периодите, в които може да бъде подписан договорът за доставака на нови бойни машини за пехотата, откакто през днешния ден в Министерството на защитата бяха отворени офертите на двете компании, достигнали до финала - Дженерал Дайнамикс и Патрия.

" До формалното оповестяване кой е класиран на 1-во и 2-ро място, ще мине най-малко една седмица. Оттам-нататък стартират договаряния за възстановяване на офертите. Идеята е, в случай че всичко е наред с двете предложения, до края на януари, най-късно до февруари да има контракт ", сподели Красимир Каракачанов.

Общо милирад и половина ще заплати България за 150 бойни машини за пехотата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР