Рентите в Добричка област тази година се очаква да бъдат

...
Рентите в Добричка област тази година се очаква да бъдат
Коментари Харесай

100 лева на декар се очаква да бъде рентата за декар в Добричко

Рентите в Добричка област тази година се чака да бъдат към 100 лева за декар тази година. Обикновено от ноември в стартира изплащането им на притежателите на земя. Пшеница беше прибрана от към 1,2 млн. дка. През м.г. те бяха приблизително по към 100 лева на дка. Нагласите и на притежателите, и на ползвателите на земята – зърнопроизводителите, все още са тази сума да бъде непокътната.

„ В момента търговията с пшеница не е изключително дейна. Цената, която се предлага, е към 660 лева за звук пшеница и то с качества, т.е. хлебна пшеница. В Добричка област тази година в другите общини имаше доста разнообразни добиви - от 400 кг на дка до 800 кг, и всеки производител си прави сметката ” – сподели Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Според нея, разноските през т.г. за есенната сеитба са се нараснали с към 70 % - за поскъпнали горива, торове, препарати за растителна отбрана, семена и за увеличени работни заплати. „ Цената на торовете малко падна – от 1600 лева за звук в този момент е към 1430 лева, само че пък няма количества ” – добави тя.

„ През м.г. междинната лихва беше към 120 лева за дка земя. Сега всяка кооперация ще вземе решение кой да е размерът й. Въпреки дефицита на оборотни средства, есенната сеитба се организира и няма да бъдат засети по-малко декари с главните култури – царевица и слънчоглед ”, съобщи Кирил Комитов, ръководител на Областния съюз на кооперациите.

Реколтирани са всички площи, засети със слънчоглед в област Добрич, при междинен рандеман за региона към 259 кг/дка – оповестяват от регионалната дирекция „ Земеделие ”. Продукцията от маслодаен слънчоглед е към 221 419 тона. Най–добри са индикаторите за община Добричка – междинен рандеман от към 320 кг от дка, а най-ниски за община Шабла – междинен рандеман от към 202 кг от декар. Жътвената акция при царевицата е към своя край. Все още не са завършили прибирането на царевицата в общините Тервел, Крушари и Ген. Тошево. Реколтирани са общо 866 010 дка при междинен рандеман за региона към 546 кг/дка. Продукцията от царевица е към 473 082 тона. Добивите от културите тази година са с към 200 кг по-ниски спрямо предходната. За новата стопанска година към този момент са засети 686 453 дка с пшеница при приблизително засети 1,2 млн. дка, 42 550 дка с рапица и 41 975 дка с ечемик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР