Ремонтът на сградата на НУ Васил Левски“ в Аспарухово може

...
Ремонтът на сградата на НУ Васил Левски“ в Аспарухово може
Коментари Харесай

Община Варна съди бивш партньор за 1,2 млн. лева, през това време оправя опасно училище със собствени средства

Ремонтът на постройката на НУ „ Васил Левски “ в Аспарухово може да бъде обновен при започване на седмицата, след позволение на съда. Община Варна е осигурила авторски контрол от проектантите, строителен контрол, има определен реализатор на СМР, обезпечени са нужните средства за ремонт, оповестиха от пресцентъра на локалната власт.

За новата образователна 2019-2020 година общината има подготвеност да настани учениците от НУ „ Васил Левски “ в постройката на СУ „ Любен Каравелов “, което е също в регион „ Аспарухово “.

Причина за забавянето на ремонта на НУ „ Васил Левски “ стана ново дело за застраховане на доказателствата за положението на обекта, заведено от фирмата-изпълнител на градежа на постройката - „ Стоянстрой “, в Районния съд във Варна на 13.12.2018 година

Доказателствата бяха поискани от компанията, макар че единствено месец по-рано – на 17.11.2018 година, завърши аналогично дело, формирано по молба на Община Варна. Общината изиска застраховане на доказателствата за положението на обекта, за да подсигурява, че средствата, които ще вложи за главен ремонт на постройката, ще бъдат възобновени от „ Стоянстрой “. Въз основа на това произвеждане Община Варна заведе и правосъден иск против „ Стоянстрой “ за 1 200 940 лева ., като първото съвещание е планувано на 17.10.2019 година в Окръжния съд в Пловдив.

Междувременно по делото в Районния съд във Варна, заведено от „ Стоянстрой “, бе позволено осъществяване на съдебно-техническа експертиза от движимости лица. Те трябваше да дадат умозаключение дали структурите на постройката са изпълнени според плана или са в отклоняване от него. За задачата бе поискано осъществяване на проби от бетона на място, в това число от профилирана лаборатория.

На 08.07.2019 г вещото лице – инж. Николай Вутов, изиска удължение на периода за правене на експертизата. Община Варна възрази с претекста, че строителният развой за ремонт на постройката на НУ „ Васил Левски “ се бави и има мнение от компанията по контрол, че би трябвало да се одобряват незабавни ограничения по подсилване на обекта. Изпратена бе и тъжба до ръководителя на Окръжен съд – Варна, в качеството му на контролиращ административен началник на Районен съд – Варна, че бавното водене на процеса попречва възобновяването на строително-ремонтните действия в учебното заведение.

На 09.07.2019 съдът указа на вещото лице да завърши вземането на проби от обекта до 18.07.2019 година На извършеното през вчерашния ден (23.07.2019 г.) правосъдно съвещание инж. Николай Вутов е обяснил, че от лабораторията са сканирали единствено едната плоча, само че остават още две, чието проучване може да бъде осъществено в дните от 25.07.2019 година до 27.07.2019 година в това число. Вследствие на това съдът е указал проучванията да приключат до 28.07.2019 г.(неделя).

Настоящата постройка на НУ „ Васил Левски “ в Аспарухово е издигната от „ Стоянстрой “ ЕООД и е въведена в употреба на 09.12.2011 година Тя е резултат от подписан контракт за публично-частно партньорство от 18.05.2011 година сред Община Варна и „ Стоянстрой “ ЕООД за продажба на парцели – частна общинска благосъстоятелност.

За интервала от 2012 до 2018 година са били установявани с констативни протоколи голям брой проблеми със постройката, които са били отстранявани отчасти и краткотрайно от „ Стоянстрой “ ЕООД. Предвид невъзможността за качествено решение на проблемите, както и поради появили се забележими провисвания на покривни плочи и на бетонни греди, Община Варна разпореди осъществяване на градивно и техническо проучване на постройката. Изготвената експертиза уточни, че е належащо тя да бъде изцяло градивно укрепена, защото е рискова.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР