Ремонтът на Паметника на свободата на историческия връх Свети Никола,

...
Ремонтът на Паметника на свободата на историческия връх Свети Никола,
Коментари Харесай

Как ще протече ремонтът на Паметника на свободата?

Ремонтът на Паметника на свободата на историческия връх Свети Никола, прочут още като Шипка, не планува монументът да бъде демонтиран. Той ще бъде реставриран, ще бъде възобновен достоверният тип на вътрешните пространства и паметникът ще бъде консервиран. Проектът планува още да се построи ново осветяване, тъй че Шипка да се вижда от надалеч през тъмните часове на денонощието.

Строен от 1926 до 1930 година, 94-годишният Паметник на свободата е ремонтиран три пъти – през 1955, 1982 и 1989 година. По време на втория ремонт отвътре е построена топлоизолация стените, с цел да се превърни в отопляем музей.



" Които сами по себе си пък не пропущат вода и когато тя проникне извън, няма по какъв начин да излезе във вътрешността, което оказва въздействие върху положението на самите мазилки и по тази причина се получават тези подкожушнатия, които всички виждат през последните години ", сподели Чавдар Ангелов, шеф на парк-музей " Шипка – Бузлуджа ".

Изграждането на паметника без вътрешни мазилки, които да запечатват стените, се оказва изключително значимо.

" Основният проблем е осъществяването на тези прословути фуги, които толкоз доста разбуниха духовете. Те преди време, пък и до наши дни, са изпълнявани с пясъчно-циментен разтвор. Тъй като паметникът е подложен на рискови естествени условия, тези смеси не могат да поемат разширяванията и свиванията при нагряване и извръзване, пукат се и това прави да прониква вода във вътрешността. Остатъчната вода в паметника пък зимно време замръзва ", изясни Чавдар Ангелов.



Така през 2020 година елементи от фасадата на паметника се откъсват и падат по време на тържествата за Националния празник. Експерти откриват, че структурата е здрава, само че с цел да се запази, фугите би трябвало да бъдат напълно възобновени, като се употребява резистентен фугиращ материал, а външната фасада да бъде импрегнирана, с цел да се резервира и камъкът, от който е построен монумента. От вътрешната страна ще бъдат отстранени в допълнение построените изолации, с цел да се възвърне въздушният поток, очакван при проектирането на паметника.

" И да се върне достоверният интериорен тип на Паметника на свободата. Тъй като той от основата си до върха е построен с една вярно направена каменна зидария. Тук всички варови останки и други материали, които са положени върху истинския камък, ще бъдат почистени по време на консервацията и реставрацията.



Ще бъде построена и напълно нова вентилационна система, с цел да се понижи рискът от нови проблеми. Ще се инсталира и модерно външно осветяване, което да акцентира Паметника на свободата в тъмните часове на денонощието. По време на ремонта ще се резервира достъпът до подножието на паметника.

" Единствено този периметър ще бъде стеснен за достъп на жители. Тъй като по смисъла на закона той се трансформира в строителен обект. Ще могат да се движат единствено строители, проектанти, контролни органи и, несъмнено, представители на възложителя. Така че цялото околно пространство към паметника ще бъде налично, както е налично и в сегашния миг ", уточни Чавдар Ангелов.



След като Паметникът на свободата бъде реставриран, ще бъдат ремонтирани и стълбите, които водят към него. Ще бъде ремонтиран и пътят от превала на прохода Шипка до върха.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР