Ремонтът на четирите хидрогенератора на ПАВЕЦ Чаира ще започне скоро

...
Ремонтът на четирите хидрогенератора на ПАВЕЦ Чаира ще започне скоро
Коментари Харесай

Денков: Ремонтът на ПАВЕЦ Чаира започва скоро. Ще е по-евтин, отколкото очаквахме

Ремонтът на четирите хидрогенератора на ПАВЕЦ " Чаира " ще стартира скоро и ще излезе сред 80 и 100 млн. лева, а не 400 млн. лева, както в началото се предвиждаше. Парите за задачата към този момент са заложени в бюджета за следващата година.

Това сподели министър председателят Николай Денков, който през днешния ден дава отговор на въпроси на жители и публицисти във връзка шестте месеца, които кабинетът навърши на 6 декември, във фейсбук.

" ПАВЕЦ " Чаира " в действителност е скъп и значим обект за цялата ни система. Допреди месец не знаехме какво би трябвало да се ремонтира, защото нямаше цялостна диагностика. Следя тематиката от 2 година, тъй като знам какъв брой е значим. Вече знаем отговора. От една страна той е, че когато е правено оборудването през 70-те година, то е било извънредно знамение на техниката, едно от първите по рода си в света. Но тогава науката и технологиите са знаели до несъмнено равнище. Сега знаем доста повече и по какъв начин може още по-добре да се направи. И второ - в анализите, които бяха направени от самостоятелни швейцарски и немски компании, се оказа, че имаме погрешно експлоатиране през последните десетина години и то е ускорило изтощаването на материалите и напукването. Имаме явен проект по какъв начин да се ремонтират всички 4 хидрогенератора, единият евентуално ще остане за 2025 година Хубавата вест е, че вместо да коства над 500 млн. лева, както бе обявено от предходния енергиен министър, сега цената за всички 4 генератори е за сред 80 и 100 млн. лева и ремонтът следва да стартира в най-скоро време ", описа министър председателят.

Инвестициите в България

" Чужди вложители идват. Досега имаме 50% нарастване на вложенията по отношение на предходната година. Те са над 6 милиарда лева, това е сериозна инвестиция ", сподели още министър председателят.

" Днес ще подпишем капиталово желание за още над 1 милиарда лева с белгийска компания. Утре на съвещанието на Министерския съвет имаме няколко решения, които още веднъж са за огромни вложения за близо 1 милиарда лева Инвеститорите идват и една от аргументите е, тъй като те виждат, че в България има стабилизиране на политическата обстановка ", уточни министър председателят.

Не мога да се съглася, че безработицата е висока. България има една от най-ниските безработици. Ние имаме различен проблем - за доста вложители е проблем намирането на фрагменти. Имаме Северна България, където безработицата е висока, само че опитваме да насочим вложителите натам. Нека дам образец със злощастната покана, с която стартира търсенето на вложители за Стара Загора. В началото имаше съмнения каква тъкмо е тази покана, дали някой ще бъде облагодетелстват, мисля, че към този момент се обясни, че е индикативно. Сега имаме подадени поръчки за над 11 милиарда лева за вложения в района единствено в идващите няколко години и приказваме за над 10 хиляди работни места. Проблемът на България не е, че има безработица, а че не оползотворяваме това предпочитание на вложителите, добави той.

Членството на България в Шенген

Дяволът е в детайлите. Преговорите би трябвало да продължат, няма да приемем спомагателни условия. Това, което трансформира Шенген по въздух, е удобството, когато пътувате от една в друга страна. Това, което не взема решение е казусът с огромните опашки по сухопътните граници, което е проблем за бизнеса - освен за българския, само че и австрийския, изясни първоначално министър председателят.

Трябва да бъдем прагматични, в случай че се тръгне по линия на правосъдни процеси, това ще продължи с години. А през това време ние ще бъдем блокирани. Затова би трябвало да търсим прагматичния метод в идващите дни. Ще кажа на сътрудниците доста ясно, че в случай че няма схващане, това ще се отрази на отношението на българите към Австрия, австрийските компании и това не е добре за тях. Аз мисля, че това също ще бъде разбрано, добави той.

България е доста поредна в метода си. От Румъния един път виждаме тракане по масата, различен път споделяме - незабавно го одобряваме. Има известна променчивост, само че аз съм сигурен, че ще намерим баланс в позициите, сподели Денков. Той изясни, че решение се чака до последния ден на тази година.

За образованието и неприятните резултати на теста PISA

Най-добрата формулировка на казуса бе дадена от един от основателите на PISA - той сподели, че българските възпитаници знаят доста, само че не могат да го ползват. Дадохме доста средства в последните години. Това, което ни се губи, е, че би трябвало да променим задачата на образованието - децата да ползват знанието в това, което им е потребно. Това е, което мери PISA. Децата не би трябвало да научават имена, обстоятелства и дати, а да знаят по какъв начин да ги употребяват, с цел да проучват текста, да защитят тяхна теза, настоя Денков.

Няма потребност от нова промяна, а да променим задачата на образованието, продължи министър председателят. Той изясни, че би трябвало да имаме стандарт за качество, само че 7-8 година след приемането на такива промени в закона, той още не е подготвен. 

Въпросът е какъв е стандартът за качество - какъв брой компютри има и какъв брой шкафчета, или по какъв начин се мерят знанията на учениците и по какъв начин те ги ползват, с цел да се оправят с живота. Не ни би трябвало нова промяна, а да достигнем естествения свършек в тази, която сме почнали, безапелационен е Денков.

Един от главните принадлежности да променим метода е по какъв начин изпитваме децата си. Част от казуса ни е, че ние продължаваме в доста от изпитите да има тежест на възпроизвеждане на обстоятелствата. Има прогрес с есетата, интерпретативните съчинения, само че това би трябвало да стане същината, уточни министър председателят.

Реформата не става от през днешния ден за на следващия ден. В образованието едно средства, което липсва и то е основно, е добавената стойност, която учебното заведение дава на детето. Това е нещо, за което се приказва от 10 година, само че към момента не е въведено, сподели още Денков. Той подсети, че практиката демонстрира, че когато " поискаш промени, доста мъчно получаваш поддръжка " - политическа, с цел да се трансформират закони и социална.

На въпроса по кое време ще бъдат извършени състезанията за шефове в учебните заведения,  Денков сподели: Знаете, че наредбата беше спряна от Върховен административен съд, в краен вид, тя е оповестена в държавен вестник при започване на декември. Няма по какъв начин състезания да се проведат по Коледа и новогодишните празници. Това, което говорихме с министър Цоков, е състезанията да бъдат извършени в по-малък мащаб - за сред 60 и 100 шефове и евентуално ще използваме лятото за множеството състезания.

Пробите започнаха да излизат по-бързо. В момента срокът е от порядъка на 2-3 месеца, което е прогрес, само че не е това, което желаеме. Закупуването на оборудването изисква няколко месеца поради публичните поръчки, чакаме ги при започване на идната година. Всичко друго към този момент е направено, увери премиерът по мотив напъните на държавното управление тестванията за алкохол и опиати при водачите за излизат по бързо.

Пътища и инфраструктура

1,7 милиарда лева са ориентирани за пътища в Северна България, част са за " Хемус ", само че и огромна част за пътя Ботевград-Видин и Русе-Велико Търново. Ще се работи доста по тези планове следващата година, ще се работи сектор по сектор. Напредък има, само че не толкоз, колкото ни се желае.

Съдебната промяна

Спорове ще има, само че виждате, че и с тези до момента, ние се движим в вярната посока. Същото чакаме за конституцията - разногласия, само че най-после резултатът да е добър. Тази заран имах среща с Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. Има политическа воля да се вземат верните решение във връзка с правосъдната промяна, увери Денков.

За ниското възнаграждение в страната

Премиерът изясни, че е склонен, че една от аргументите българите да бягат в чужбина са по-високите заплати.

А повода за ниските заплащания у нас видя по този начин: Години наред съществена политическа парадигма бе, че би трябвало да привличаме вложители с по-ниски заплати. Аз знам, че е доста противоречиво, само че тази философия, която министър Василев прокарва, не е просто негова, а на Политическа партия. Тя е обвързвана с концепцията, че от стопанска система на евтината ръка, би трябвало да отидем към стопанска система с висока добавена стойност. Възможно ли е? Да, погледнете ай ти бранша. Хора се връщат от чужбина, с цел да работят тук поради високите заплати.

Имаше доста огромно нарастване на средствата, които родителите могат да употребяват за деца. Годишно остана към 600 лева на дете спестяването от налозите. Още при първия набор от ограничения въведохме безплатните детски градини. Включихме еднократни средства за децата от 2,3 и 4 клас и за тези в неравностойно състояние. Увеличихме и средствата за инвитро. Това не е набор от една или две ограничения. Следващият ни главен комплекс от цели са тези свързани с градските проблеми, образованието, опазването на здравето - тези, които би трябвало да си оправим, с цел да решим демографските проблеми, сподели министър председателят.

Тази година имаме най-съществено нарастване в бюджета за опазване на здравето, на минималната работна заплата, на междинните приходи и на пенсиите. Целият този комплекс го движим, само че не на всички места може да увеличим, сподели министър председателят.

Преди 2 дни бях на едно празненство на банките, на което и аз, и централната банка, им обърна внимание, че тяхна грижа би трябвало да са критериите, които слагат за парцелите, да охлаждат тази среда, тъй че да не се окаже, че доста заеми не са обслужвани. Когато приказваме за жилищата - в България ужасно доста хора имат лични жилища. Това въобще не е общоприетата обстановка в Европа, акцентира Денков. И изясни, че това, което държавното управление може да направи по отношение на високите цени на жилищата, е да усилва възнагражденията за хората, с цел да увеличи и покупателната им дарба.

Таксите за съветски газ

Има решение за анулация на таксите и то е обвързвано с риска за Шенген. Унгария е една от страните, които би могла да ни наложи несъгласие. Ние имаме право да наложим такава такса, само че постоянно ще бъдем уязвими от позиция на това дали има или няма общи европейски правила. Така че това, което взехме решение е да премахнем риска за Шенген и да продължим полемиката с Европейска комисия, изясни министър председателят.

Премахването на визите за Съединени американски щати

Румъния преди няколко години е положила систематични старания за това, назначила е координатор, който се занимава единствено с това и в договаряния с американските институции един по един са решили проблемите. Пред няколко месеца назначихме подобен координатор, той е със статут на консултант в моя кабинет. Той стартира диалози с американските институции, има доста работа, която би трябвало да се свърши. Един за знаците какъв брой сме близо е процентът отказани визи, Румъния е съумяла да доближи до тази граница за тези 2-3 година Трябва да успеем да свалим % и тогава няма да има потребност да търгуваме, изясни Денков.

За натиска върху публицисти в страната 

Това е една от тематиките, която прецизно се следи от отчетите за господство на правото. Следя го много деликатно, знаем за няколко знакови случая. Знаем за една от медиите, опасност за правосъден развой за 1 млн. По тази причина и в Народното събрание имаше промени на закони, с цел да се минимизира рискът от тези каузи плесници. Това е една от тематиките, която е на директен обзор от Министерството на правораздаването, увери министър председателят. 

Имах няколко диалога с министър Калин Стоянов, той ме увери с обстоятелства и цифри, че следствието в Министерство на вътрешните работи е напреднало и то доста. Министерство на вътрешните работи би трябвало да могат да се гордеят с това, че пазят жителите, а не те да се опасяват. Това е доста явен аршин за това за кого работи Министерство на вътрешните работи и аз желая да видя отговора на това, сподели още Денков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР