ремиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата

...
ремиерът Бойко Борисов е дал обяснения по случая с къщата
Коментари Харесай

Гешев: Борисов е дал обяснения по случая с къщата в Барселона

ремиерът Бойко Борисов е дал пояснения по случая с къщата в Барселона, съобщи основният прокурор при представянето на доклада за активността му пред Народното събрание.

"Има дейна връзка с партньорските служби в Кралство Испания. След контакт с българския наблюдаващ прокурор, няколко месеца нямаме противоположна информация. Предстои привършване на проверки на разнообразни търговски сдружения, свързани с този проблем и снемане на пояснения на още няколко души ", сподели още Гешев, като посочи, че това не е проблем, с цел да бъде завършена преписката.

Той уточни още, че министър председателят е дал пояснение и по инспекцията във връзка със записите и фотосите от спалнята на Борисов.

Гешев разясни, че е предоставено на столичната полиция да направи експертни информации, поискани са пояснения от шефа на НСО, предоставени са експертизи за достоверността на фотосите, които досега не са направени.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, съобщи, че левицата няма да поддържа отчета за активността на основния прокурор, тъй като с изключение на доста статистика, не са получили никакви съответни отговори.

От Вътрешна македонска революционна организация обявиха, че са задоволени от отчета на основния прокурор и ще го поддържат.

"Няма да ви омръзвам със статистика, само че от нея е видно, че трайно се усъвършенства работата на прокуратурата ", съобщи още основният прокурор от трибуната на Народното събрание, представяйки 8-месечния отчет за свършеното от държавното обвиняване.

Пред депутатите Гешев още веднъж акцентира на непрекъснато намаляващия брой на върнатите каузи, които към този миг са едвам 2,8%.

Оправданите лица с влезнал мощ правосъден акт пък са 1,9%.

Както и при вчерашното съвещание на правната комисия, основният прокурор още веднъж насочи своето внимание в посока на справяне с битовата престъпност.

"Хората споделят, че това е най-важният за тях проблем. В резултат на активността на прокуратурата, в партньорство със службите и Министерство на вътрешните работи, са извършени 307 профилирани полицейски интервенции на територията 441 обитаеми места, в 27 области. Разкрити са 497 закононарушения и са арестувани 941 лица. Образувани са над 500 досъдебни производства ", похвали се Иван Гешев, показва БГНЕС.

Той сложи акцент върху спада на кражбите в 22% на 5-месечна база от началото на годината, а на грабежите – с 19%. Кражбите на коли също са намалели с 13%.

За следващ път Иван Гешев обърна внимание и на фрапантния спад на телефонните измами, които са намалели с над 90% по отношение на миналата 2019 година

"Ако някой твърди, че в България няма битка с корупцията, ще призная неговата теза, в случай че ми покаже различен интервал от историята след 1989 година с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил ", уточни обвинител номер едно във връзка на битката против това закононарушение по високите етажи на властта.

По думите му редица европейски проучвания отреждат на страната ни междинни равнища по този индикатор.

Иван Гешев обърна и внимание на някои съответни досъдебни производства, започвайки с обвинения предприемач Васил Божков, който продължава да се намира в Дубай.

Той акцентира, че едвам 212 антики от хилядите, които той има в сбирката си, са регистрирани. Колекцията ще бъде обект на съдебно-археологична експертиза от непознати специалисти.

Парламентарната правна комисия изнася претекстовете си в пленарната зала, с които през вчерашния ден поддържа доклада на основния прокурор Иван Гешев.

Парламентът изслушва през днешния ден Иван Гешев, който дава доклад за активността на прокуратурата през последните 8 месеца.

По-рано през днешния ден депутатите удължиха работното време на днешното съвещание до привършване чуването на доклада.

"Имаме предпочитание за непрекъснат разговор с Народно събрание и обособените комисии, тъй като ясно осъзнаваме, че резултатите, които чака българското общество, могат да бъдат реализирани с взаимоотношение сред управляващите и при съблюдаване на разделяне и надзор сред управляващите. Това включва освен взаимоотношение сред трите управляващи, само че и сред институциите - правоохранителна система, съд и прокуратура ", съобщи по-рано през днешния ден основният прокурор, представен от

Заседанието се води от Цвета Караянчева, която се върна на председателското място, откакто депутатите отхвърлиха желаната от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи оставка.

В сряда Иван Гешев се яви пред Парламентарната правна комисия. След часове на чуване комисията одобри отчета за активността на прокуратурата през първите осем месеца.

Гешев регистрира близо 2300 следствия за корупция и 156 наказани за такива закононарушения. Той съобщи, че прокуратурата не проверява по политически симптом, а причинители на закононарушения и акцентира, че по естествени аргументи за корупция най-вече разследвани са представители на ръководещите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР