Ремдесивир, ивермектин, хлорохин - наред с разработката на ваксините, лекари

...
Ремдесивир, ивермектин, хлорохин - наред с разработката на ваксините, лекари
Коментари Харесай

Има ли лекарство срещу коронавируса?


Ремдесивир, ивермектин, хлорохин - наред с създаването на имунизациите, лекари от целия свят изследват дали някои от към този момент съществуващите препарати не оказват помощ и против Ковид-19. Това би икономисало и скъпо време, и човешки живот.

Във фокуса на учените като евентуални медикаменти против SARS-CoV-2 бяха най-много три групи лекарства. Става дума за разнообразни антивирусни препарати - да вземем за пример против сезонния грип, против хепатит С, само че и такива, които работят против вируса на СПИН, против ебола или малария, както и против някои други коронавируси.

Ивермектин - чудодеен или рисков?

Със славата на чудодейно средство против Ковид-19 се употребява да вземем за пример ивермектин. Това е препарат против паразити, който е на ниска цена и се продава без рецепта. Най-често се употребява против краста или глисти. Истерията към този медикамент стартира през юни 2020-а, откакто австралийски учени разгласиха известие в профилираното издание " Antiviral Research ", че в лабораторни условия ивермектин е довел до доста понижаване на концентрацията на коронавирусите.
Редакцията предлага
Истинско съществено доказателство за резултата от този препарат обаче към момента няма. СЗО и Американската работа за надзор на храните и медикаментите /FDA/ не предлагат използването на ивермектин и даже предизвестяват, че той може да породи съществени странични въздействия.

Казва се още, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да се ревизира дали ивермектин би бил подобаващ като превантивно или лечебно средство против Ковид-19. Южноафриканската работа за лекарствени средства SAHPRA в края на декември също насочи предизвестие да не се употребява ивермектин, защото не са правени никакви клинични тествания на препарата, които да потвърдят, че той е безвреден и сполучлив против ковид.

Ремдесивир и хлорохин оказват помощ

Друг препарат, на който се разпореждаха огромни очаквания, беше ремдесивир, създаден в началото като средство против ебола. В лабораторни условия лекарството сподели прочут резултат против други коронавируси - да вземем за пример тези, които предизвикват Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) или Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Затова пък в клинични тествания ремдесивир не даде безапелационни резултати. От студия на Американския народен институт по алергични и инфекциозни болести (NIAID) пролича, че лекарството може да редуцира времетраенето на Ковид-19, само че не и да понижи смъртността. Затова ремдесивир се ползва най-вече в началната фаза на болестта - за да се понижи размножаването на вирусите.

Дексаметазон може да понижи смъртността на пациентите с тежка форма на ковид, които се нуждаят от обдишване

Някои лекарства против малария също бяха тествани като възможни средства против ковид. Особено мощно нашумя хлорохин, откакто стана известно, че американският президент Доналд Тръмп го е взимал по време на болестта си. В лабораторни тествания върху клетъчни култури, извършени в Марсилия, бе потвърдено, че хлорохин може да понижи концентрацията на коронавирусите. Този антивирусен резултат се употребява в това число и при тежки форми на Ковид-19.

Дексаметазон понижава смъртността

Освен това бяха извършени проби с препарата хидрохлорохин, само че няколко научни студии потвърдиха, че той не дава резултат против SARS-CoV-2. Изпитания в университетската клиника на Бон също откриха, че от него няма никаква изгода при лекуване на Ковид-19.

Изследвани бяха и редица лекарства, които в действителност са създадени като препарати против вируса ХИВ, рак, мултиплена склероза, астма и други болести. Големи очаквания се разпореждаха на лекарството против СПИН " Калетра ", което съдържа дейните вещества лопинавир и ритонавир. То бе тествано в Китай, Тайланд и Сингапур като средство против Ковид-19, само че резултатите не потвърждават еднопосочно съществуването на изгода.

В лечебната процедура обаче е навлязъл медикаментът с противовъзпалително деяние дексаметазон. Изследвания демонстрираха, че този препарат от групата на кортикостероидите може да понижи с към една трета смъртността на пациенти с тежка форма на ковид, които се нуждаят от обдишване.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР