Ректорите на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“, на Техническия университет

...
Ректорите на Варненския свободен университет Черноризец Храбър“, на Техническия университет
Коментари Харесай

Университети в Пловдив и Варна създават съвместни магистърски програми

Ректорите на Варненския свободен университет " Черноризец Храбър “, на Техническия университет – Варна и на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски “ ще дадат старт пред медиите на плана за основаване на новаторска академична екосистема в трите висши учебни заведения. Събитието ще е хибридно и ще се организира на 7 декември 2021 година от 10.00 ч. в Учебно-спортния комплекс на ВСУ " Черноризец Храбър “. Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Наука и обучение за образован напредък " 2014-2020 и е на обща стойност 1 498 758.36 лева Периодът на осъществяване е от 8.11.2021 година до 31.12.2023 година

В плана ще вземат участие студенти, докторанти, млади учени и научен състав от разнообразни професионални посоки на трите университета в региона на:

- техническите науки – " Архитектура, строителство и геодезия “ (ВСУ " Черноризец Храбър “), " Транспорт, мореплаване и авиация “ (ТУ), " Електротехника, електроника и автоматика “ (ПУ), “Комуникационна и компютърна техника " (ПУ), " Енергетика “ (ТУ);

- изкуствата – " Изобразително изкуство “ (ВСУ " Черноризец Храбър “);

- обществените, икономически и правни науки – " Психология “, " Право “, " Администрация и ръководство “, " Икономика “ (ВСУ " Черноризец Храбър “).

Ще бъдат основани нови взаимни интердисциплинарни магистърски стратегии, завършващи със взаимни дипломи. Една от стратегиите е в региона на зелената и синята промишлености. По нея ще бъдат подготвени механически фрагменти за екологосъобразни технологии, преработване и удължение виталния цикъл на продуктите, стабилно развиване на морската екосистема и други Втората интерсекторна стратегия е подчинена напълно на дигитализацията и потреблението на цифровите технологии в инженерните посоки. Залегнало е проучването и практическото приложение на 3D-технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната действителност, адитивни технологии и други, които са съществени съставни елементи на Industry 4.0 и цифровизираното произвеждане.

В рамките на плана да бъдат основани модерни лаборатории за виртуална действителност и адитивни технологии, в които ще се образоват техническите експерти и където ще могат да работят учените и университетския съсатв на трите университета.

Ще се покачат езиковите и цифровите умения на участниците. Ще бъде основана обща мрежа от академични кариерни центрове. Ще се проведат краткосрочни специализации и подвижности в асоциираните сътрудници на студенти, докторанти, млади учени и научен състав.

Иновативно просветително партньорство ще сътвори съдействие сред частни и държавни университети в два от най-големите градове в страната - Варна и Пловдив - при опазване на академичната им автономност.

Бенефициент по плана BG05M2OP001-2.01-0026 " Иновативен модел за рационализация на висшето обучение посредством основаване на академична екосистема ВСУ " Черноризец Храбър “ – Технически университет – Варна – Пловдивски университет " Паисий Хилендарски “ “ е Варненският свободен университет " Черноризец Храбър “, в партньорство с Технически университет – Варна и Пловдивски университет " Паисий Хилендарски “. Асоциираните сътрудници са: Националният университет за отдалечено образование – Испания, Университетът Жилина – Словакия, Университетът на Букурещ и Университетът на Крайова, Румъния.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР