Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е

...
Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е
Коментари Харесай

Ректорът на Варненския технически университет беше уличен в плагиатство

Ректорът на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев е плагиатствал при подготвянето на научните си писания, това разгласи през днешния ден новосформираната Комисия по академична нравственос към министъра на образованието и науката. Това е първото решение на комисията и с него проф. Василев губи степента " лекар на науките ", която има. След към седмица ще загуби и академичната си служба " професор ".От Варненския механически университет обаче считат, че се води акция за очерняне на проф. Василев.

Варна

Сигналите за плагиатство от страна на проф. Росен Василев са още от преди година, само че едвам в този момент с промени в Закона за университетския състав е основана петчленната Комисия по академична нравственос. Именно нейните арбитри са изготвили мнение, че професорът е плагиатствал. Според тях, той е преписал част от данните и таблиците в книга от 2009- та година с създатели от университета в Белфаст, Ирландия.
проф. Николай Денков, член на Комисията по академична нравственос: През 2015-та излиза публикация с единствен създател проф. Василев, в която част от фигурите в книгата са непосредствено трансферирани все едно, че са истински научни резултати на проф. Василев.
Освен това професорът е преписал трудовете на свои докторанти, настояват от комисията.Според докторантите, обаче, не ставало въпрос за плагиатство, а за групов труд.Сигналът също не бил подаден от тях, а от други сътрудници на професора- за Комисията обаче нецитирането в по- късна научна работа си е плагиатство.

проф. Венцислав Динчев, член на Комисията по академична нравственос: Едно към едно в това число с граматичните и с техническите неточности е заимствуван текст в негови изявления, в неговата дисертация. проф. Дончо Хрусанов, член на Комисията по академична нравственос: Между 95 и 100 % от неговите писания са преписани.
Комисията към този момент е изготвила отчет до просветния министър. В разследване на него проф. Василев губи степента си " лекар на науките ", а идната седмица след назначението на длъжностен ректор ще бъде отхвърлен от Университета и ще загуби и професорската си служба.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Аз ще приема отчета на Комисията по академична нравственос и ще извърша пълномощията си по закон и ще назнача длъжностен ректор. Плагиатството е най-драстичната форма на нарушаване на академичната нравственос.
Самият проф. Василев не беше открит за коментар, на уеб страницата на Техническия университет обаче се появи мнение, че тече всеобща акция за очерняне на професора и че е нарушен правовия ред при избора на Комисията. И като край - съгласно списание " Сайънс " от 2014-та, 20% от подадените от българи научни ръкописи са плагиатство и по този начин България води отрицателната ранглиста.

 Красимир Вълчев: Плагиатството не е нещо ново Красимир Вълчев: Плагиатството не е нещо ново
Ще бъде назначен длъжностен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския механически университет. Това съобщи в студиото на „ Още от де...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР