Ректорът на ПУ: Тръгвам си удовлетворен Проф. Румен Младенов е

...
Ректорът на ПУ: Тръгвам си удовлетворен Проф. Румен Младенов е
Коментари Харесай

Новият ректор: ПУ трябва да е в Топ 5

Ректорът на ПУ: Тръгвам си задоволен Проф. Румен Младенов е новият ректор на ПУ

Проф. Румен Младенов е новият ректор на ПУ „ Паисий Хилендарски ”. Той е учител по ботаника, систематика на растенията и микология във вуза и по фармацевтична ботаника в Медицинския лицей и Медицинския университет. Ръководи две катедри - по ботаника в ПУ и „ Фармакогнозия и фармацевтична химия “ във Фармацевтичен факултет при МУ. Има над 120 изявления в наши и интернационалните списания. Автор е на управления за извършения и учебници.

- Проф. Младенов, какво казахте на Общото заседание след избора Ви за ректор?

- Всички хора в залата са мои сътрудници, ние работим дружно и аз изпитвам единствено позитивни усеща към тях. Исках да работя с повече човечни и положителни хора и да поддържаме връзка по този начин. 84% поддръжка е доста добър резултат. Благодарих и на тези сътрудници, които дадоха негативен избор, тъй като е почитание да останеш и да кажеш, че не си склонен.

- Проф. Козлуджов описа, че не сте приели елементарно предлагането му да Ви номинира. Какво Ви спираше?

- Той ми оферираше да съм зам.-ректор още преди 4 година, когато ми свърши мандата като декан на Биологическия факултет. Отговорих му, че това не е приоритет в моите проекти, не е нещо, което душата ми желае непременно. По-скоро обичам работата със студентите. Исках да отстранявам повече време на тях. Затова и до последно се надявах, че ще се появи различен искащ, който да застане на това място и на който повече му харесва показността, административната активност и разрешаването на проблеми, които неизбежно пораждат.

- А за какво не се появи съгласно Вас?

- Това не мога да знам.

- Първото, което Ви следва, е акцията с предварителните кандидатстудентски изпити. Кога ще обявите екипа си и ще гарантирате ли, че ще има последователност сред него и сътрудниците, които към този момент са ангажирани с нея?

- По законов ред ще минат нещата. Още 2 седмици настоящ е проф. Запрян Козлуджов. От 3 юни навлизам аз. Първото съвещание на новоизбрания Академичен съвет ще проведа на 10 юни и тогава ще разглася екипа си. Ще има равномерен преход, без разтърсвания. Провел съм известни диалози за заместници, с цел да се ориентирам на кого мога да разгадавам, тъй като ръководството е екипна работа. Длъжността ректор е като покрива на една постройка – без колоните и без стените тя е единствено подслон.

- Ще се откажете ли от преподаването в Медицинския университет?

- Законът ми разрешава. Помогнах и на МУ, по-точно на Фармацевтичния факултет, да се стабилизира във връзка с една катедра, която е значима и има 4 съществени дисциплини. Ние не сме конкуренция с МУ. Те образоват в едно направление, ние в останалите. Така че можем единствено да си сътрудничим. А и имаме огромен общ план – „ Паримед ”. Работата продължава!

- Как смятате да управлявате – повече ще слушате или повече ще говорите и къде виждате вуза в края на мандата си?

- Смятам да се облегна на Закона за висшето обучение и на Правилника на ПУ и според от настояванията на сътрудниците от 9 факултета ще придвижвам всички въпроси. Не съм лингвист и не съм по дългите приказки. Умея да чувам, само че аз преценям къде да откликна и къде единствено да приема информацията. Амбицията ми е да задържа ПУ в Топ 5 у нас. Как ще се оправя – бъдещето ще покаже.

- Ще измененията ли нещо във вуза?

- Проф. Козлуджов водеше политика, която е уравновесена. Ние нямаме проблеми. Разбира се, може да има и недоволни, само че дребни проблеми би трябвало да се вземат решение още в катедрите. Там наесен би трябвало да видят какви ръководители ще си излъчат, след това какви декани ще си изберат. Ректорът координира дейностите на тези звена.

- Казахте, че обичате работата със студенти, отворен ли сте за техни оферти?

- Разбира се. В събота и неделя бях на процедура с фармацевтите. После вършиха анонимни анкети и съм удовлетворен, че в тях те ми дават висока оценка, само че и си споделят проблемите – да вземем за пример, че в залата не се чува на последния ред и би трябвало микрофон. Ще откликна на всяко рационално искане.

- Кой сте Вие, когато свалите костюма вечер?

- Аз съм фен на птиците, само че тъй като пребивавам в апартамент, няма по какъв начин да осъществявам фантазията си да се занимавам с това. Храня две гугутки на прозореца. Вързал съм им поставка от саксия и им поставям овесени ядки и жито. Те си измътиха малко гугутче, което стана огромно и също се научи да идва. А те ще имат към този момент второ мътило. Това са ми дребните наслади.

Използвани са въпроси и на други медии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР