Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева

...
Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева
Коментари Харесай

Ректори от Пловдив и Бургас подписаха меморандум за сътрудничество

Ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. доктор Мариана Мурджева и на Университета „ Проф. доктор Асен Златаров “, Бургас проф. доктор Христо Бозов, подписаха през днешния ден Меморандум за съдействие и взаимна активност.

Участници в срещата от страна на МУ-Пловдив бяха още проф. доктор Ани Белчева - зам.-ректор по образователни действия, проф. доктор Благой Маринов - зам.-ректор по научноизследователска активност и проф. доктор Иван Иванов - зам.-ректор по ръководство на качеството.
Проф. Мурджева срещна присъстващите със зараждането на концепцията и с общото сред двата университета, което е добра основа за обмисляне на взаимни действия от съвместен интерес. И двата университета образоват студенти по медицина, медицински сестри и акушерки и оферират образование на парамедици.
 
Ректорите обявиха желанието си да си сътрудничат и в симулационното образование. С невероятните благоприятни условия, инфраструктура и човешки запаси, с които разполага Медицинският симулационен подготвителен център в МУ-Пловдив, е допустимо той да подкрепя кариерното развиване на специализантите.

МУ-Пловдив има построен Център по подготвеност “Персонализирана новаторска медицина /ПЕРИМЕД/ ”, а Бургаският университет разполага с Център за върхови достижения, Център за електроника и роботика и Център за виртуална и добавена действителност.
Бургаският университет предлага подпомагане в региона на незабавната медицина, обмяна на позитивен опит и положителни практики.
Проф. Иванов показа своя опит като зам.-ректор по качеството и като началник на Катедрата по педиатрия и здравна генетика. Като добра процедура той посочи прелюдия при образованието на стажант-лекарите по педиатрия в шести курс семинар “Комуникация с пациентите ”. Проф. Иванов акцентира нуждата от образование по здравно право, в отговор на което проф. Бозов изрази подготвеност за шерване на опит от Бургаския университет, където имат преподаватели по здравно право.

Като зам.-ректор по научноизследователска активност и шеф на МСТЦ проф. Маринов показа програмата Advanced Trauma Life Support, която съставлява типов метод при култивиране и лекуване на пациенти с политравми и се управлява от American College of Surgeons. В момента 15 преподаватели клиницисти от МУ-Пловдив се образоват в упълномощен център в Атина, като осем от тях ще бъдат подготвени от водещи интернационалните специалисти за обучители, които на собствен ред да внедрят програмата в МУ-Пловдив и да провеждат подобен курс в България. Изграждането на първия център в България, който ще образова и издава документи, е необикновен късмет освен за развиването на университетския състав на Университета, само че и на незабавната профилирана помощ в страната ни.
Ректорът на Бургаския университет проф. Бозов, който е и в Управителния съвет на Сдружението на парамедиците, изрази своето убеденост, че съдействието в региона на незабавната медицина ще бъде доста ползотворно. Амбицията и на двата университета е да работят за промяна в областта на незабавната помощ в България.

Сред главните задания на двата университета е да оферират професионално образование, съответстващо на интернационалните стандарти, да основават просвета на извънредно високо равнище с принос за цялото ни общество.

В рамките на срещата беше конкретизирано съдействие и взаимна активност в реализиране на начинания, включващи научноизследователска и планова активност по фундаментални и приложни разработки в областта на медицината, телемедицината и персонализираната медицина.
 
С подписването на Меморандума двете висши учебни заведения се договориха да осъществят взаимни действия в следните съществени посоки: възстановяване на нормативната база и институционалното създаване в региона на образованието, квалификацията и научноизследователската активност, осъществяване на теоретични и на практика форми на подготовка и развиване на системата за ръководство на образователната и научноизследователската активност, осъществяване на курсове и следдипломно образование, както и продан на фрагменти.
 
Сътрудничество ще се реализира и сред Музеите в двете висши учебни заведения, както и сред Библиотечно-информационните им центрове.
 
Планира се основаването на благоприятни условия за дейно потребление на опита, ресурсите, механизмите, процедурите и потенциала на двете институции.
 
Гаранция за сполучливото съдействие е желанието на управленията да обезпечат положителни благоприятни условия за академично развиване на преподавателите, както и да разширят и осъвременят образованието на студентите си.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР