Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у

...
Рекордно ниската активност докара цената на гласа за евроизборите у
Коментари Харесай

30 лева била мизата за купен глас, нарушенията са 2 пъти по-малко

Рекордно ниската интензивност докара цената на гласа за евроизборите у нас приблизително до към 30 лв. в неделя. В същото време сигналите за нарушавания до прокуратурата са близо 2 пъти по-малко от тези, регистрирани на последния евровот през 2014 година.

Това демонстрират данните на проверяващите за изборния ден.

По работещите към неделя 18 производства няма привлечени обвинени лица. Те са формирани в районните прокуратури в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен, Монтана, Тетевен, Кюстендил и Берковица.

Образувани са и 2 досъдебни производства с предмет член 216 от Наказателния кодекс в Стара Загора и Добрич, които касаят разваляне на непознато имущество. По досъдебните производства са привлечени към наказателна отговорност 3 лица – от прокуратурите в Елена, Търговище и Тетевен, като по отношение на обвинения в Тетевен е постановено задържането му до 72 часа. Разследват се главно похищения върху пространства, употребени от политически партии, като в Добрич районната прокуратура е внесла обвинителен акт след извършено бързо произвеждане. Обвинението е за съзнателно строшаване на витринни стъкла на партиен клуб.

Прокурорските преписки за инспекция по сигнали за осъществени закононарушения срещу политическите права са 237. От тях по 172 е предписан отвод за формиране на наказателно произвеждане, а по 65 продължава осъществяването на инспекция по реда на член 145 от Закона за правосъдната власт, което значи, че прокурорът самичък е решил да извърши инспекции. За съпоставяне при предходните избори за Европейски парламент през 2014 година формираните досъдебни производства са били 21, а преписките за инспекции по сигнали – 535. В цялата страна до късно вечерта продължи и дежурството във всички прокуратури, както и в 11-те териториални отделения на районни прокуратури.

В 12 часа в неделя се организира и координационно заседание на Националното междуведомствено звено, основано от прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, в което участваха обвинител номер едно Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев. Данните към вечерта в неделя сочеха още, че единствено два часа след старта на изборния ден към този момент имаше задържан за пазаруване на гласове. Перничанин е спретнат от полицията за пазаруване на гласове в село Мещица. Срещу задържания е заведено досъдебно произвеждане. По непотвърдена информация арестуваният е животновъд и е шурей в селото. В Мещица хора били привикнали да гласоподават по лист с заплащане. Полицията и прокуратурата отхвърлиха по-подробна информация до края на изборния ден.

Според закона наказването за пазаруване на гласове е отнемане от независимост от една до три години и санкция от хиляда до 10 хиляди лв.. За склоняване да се гласоподава в интерес на избран претендент или партия също се планува отнемане от независимост от една до шест години и санкция от 10 хиляди до двадесет хиляди лв.. Организаторът на платен избор може да отнесе от една до седем години в пандиза и санкция от 10 хиляди до двадесет и пет хиляди лв., а в случай че той е служебно лице, наказването е отнемане от независимост от две до седем години и санкция от 10 хиляди до 30 хиляди лв.. „ Колеги “ на арестувания животновъд от Кюстендил пък прибирали до 20 лева за ромски глас, откри репортерска инспекция. Един от ромските тартори всеобщо е пропагандирал да се гласоподава от страна на ромите, и то съответно за едно лице с преференция.

„ Парите ги даваха по обяд на центъра. До вечерта може да стигнат и 30 лева Въпреки това обаче нашите хора към този момент не желаят да гласоподават. Не ги блазнят и почерпките. Искат по-добър живот и работа “, разяснява в неделя гражданин на ромския квартал, поискал анонимност. За следващ път ромите в Кюстендил нямаха опцията да гласоподават в квартал „ Изток “. Те пускаха бюлетини в градските смесени секции, които се намират в Професионалната гимназия по лека индустрия „ Владимир Димитров - Майстора “ и ССТ в Кюстендил. По този метод беше сведено до най-малко пазаруването на гласове Не по-различно беше ситуацията и в миньорския град Бобов дол. Още преди 3 дни на огромна част от миньорите били преведени спомагателни 50 лева с ангажимента също да гласоподават за избран претендент за евродепутат.

„ Началниците на промяната обикаляха и ни споделяха за кого да гласуваме. Бяхме взели задатък предходната седмица и в този момент в петък имахме превод от нови 50 лева Без да кажат защо са, само че на нас ни е ясно. Авансът мина, за заплата е рано “, разяснява работещ в мините в Бобов дол, представен от Монитор. В последна сметка публично сигнали за пазаруване на гласове в района нямаше. Вяла беше и изборната интензивност, като в късния следобяд тя доближи до 13,05%.

За пет получени в Районната изборна комисия Пловдив-град сигнала за нарушавания осведоми нейният ръководител Илиян Иванов. Той посочи, че нито един от тях не е обвързван с пазаруване на гласове. Един от сигналите, който е получен, е бил вербален и е бил, че жена от секционната комисия си е изцапала с мастило ръцете при ваденето на печата. Това е станало в секция в учебно заведение „ Найден Геров” в „ Столипиново”. Жената доста се тормозила и се пробвала да си измие ръцете с хипохлорид. Били ѝ дадени и ръкавици, с цел да може да продължи работата си в комисията. Проверката на 16-а РИК на място открила, че дамата стояла настрани от комисията си и нищо не правела поради мастилото по ръцете си.

„ Това е обикновено и не е съзнателно деяние. И аз самият си изцапах ръцете, когато вадех нашия печат”, разяснява Иванов.

Вторият сигнал е за 42-ра секция в регион „ Тракия” и е бил за една от машините за гласоподаване. Двама души са упражнили правото си на избор, след което машината се развалила. На място бил извикан механик, с цел да в профил дефекта. Той направил опит да я пусне още веднъж, само че не съумял.

„ Двата гласа остават на флашката, само че казусът е, че машината няма по какъв начин да извади окончателния протокол и секционната комисия няма да може да заключи резултатите”, сподели ръководителят на 16-а РИК.

Другият сигнал бил за нападателен мъж без бадж, който нахлул в друга секция в Пловдив. Той желал от членовете на СИК да покажат баджовете си, а когато те поискали неговия, се развикал. Така и не било открито дали мъжът е покровител или наблюдаващ, тъй като си тръгнал. Другите два сигнала били за пропагандни материали наоколо до учебно заведение в „ Столипиново” и за пропаганда на непознат език в школо, покрай „ Аджисан махала “ в центъра на Пловдив. И двата сигнала били тествани и била открита липса на нарушавания. При първия материалите били залепени не в изборния ден, а при втория мъж обяснил на своя родственица къде е изборната ѝ секция.

127 членове на секционни комисии от общо 4137 не отишли за началото на изборния ден в Пловдив, заяви още Илиян Иванов. По думите му аргументите тези хора да не се явят не са ясни. Предполага се, че са се успали. Те обаче незабавно били сменени с други и това не се е отразило на началото на изборния ден в Пловдив. Трима-четирима секретари от секционни комисии заявили, че не желаят да носят материалите в РИК. Било им обяснено, че няма по какъв начин да откажат, защото са длъжностни лица и най-малкото, което може да им се случи при подобен отвод, е санкция от 1500 лв.. Хората обаче били непреклонни и не желали да висят с часове пред РИК – Пловдив.

Двете съществени партии – ГЕРБ и Българска социалистическа партия, се надцакваха за недоволства за нарушавания още ден преди вота. Сигнал за пазаруване на гласове подаде общинският началник на ГЕРБ в Троян Иван Миховски. Той гласи, че на 25.5 в предизборния щаб на ГЕРБ получили информация, че Лалка Маринова Колева, която живее в кв. Велчевски, обикаля свои близки и познати и раздава пари, с цел да гласоподават за Българска социалистическа партия. „ Ако имате потребност от спомагателна информация, можете да се обърнете към мен или хората от щаба на Политическа партия ГЕРБ “, написа в жалбата до институциите. ГЕРБ-Разград сезира Районната изборна комисия за нарушаване в изборния ден. В изборна секция в село Ясеновец към 14,00 часа е установено, че всеобщо гласоподаватели снимат с мобилен телефон бюлетината си. А пред въпросната изборна секция стоят хора, които са на разстояние по-малко от 50 метра от входа ѝ, правят пропаганда и ревизират вота върху сниманите бюлетини. Посочените условия съставляват нарушаване на чл.182, ал.4 и чл.227, ал.1 от Изборния кодекс. БСП-Добрич алармира за пазаруване на избор в изборния ден от записаните в секция 83 и 84 представители на ГЕРБ в учебно заведение „ Йордан Йовков”. Председателят на БСП-Габрово Николай Григоров подаде сигнал за нарушавания в деня за размисъл - кметът на с. Шумата Байкал Тодоров купувал гласове за Движение за права и свободи. Председателят на БСП-Плевен Диана Ботева подаде сигнал за получена информация за идно пазаруване на гласове от Пламен Радков Янев, Николай Иванов Гаврилов и Иван Петров Илиев в нощта на 25 против 26 май 2019 година в интерес на ГЕРБ. Сигнал до Районната изборна комисия в Перник за пазаруване на гласове в град Брезник изпратиха от регионалния избирателен щаб на "БСП за България ". Според данни, изпратени до социалистите, в СИК 1, 2 и 3 в Брезник група младежи обикалят към трите секции и оферират банкноти по 20 лева на хора от ромски генезис, с цел да продадат гласа си. В сигнала си социалистите желаят РИК да направи незабавна инспекция, с цел да предотврати нарушение на изборните правила.

Министерство на вътрешните работи стартира претърсвания на няколко адреса в Монтанско след журналистическо следствие за пазаруване на гласове. Там скрита камера снима по какъв начин дилъри на гласове броят купените гласоподаватели като картофи. Това е и кодовото им название. Всеки кг е един глас. Основните обиски се правят в село Лехчево. Там гласовете се спазарявали в локална дискотека, а един от водачите на ученическия рейс бил от главните дилъри. От фрагментите излиза наяве, че кореспондент под прикритие съумява да спазари 90 гласа, прикрити като 90 кг картофи. Цената, която се заплаща на глас, е към 50 лв. - 30 отиват за този, които продава гласа си, а останалите 20 са за дилъра.

Отстраниха пияна жена, член на СИК в Баланово. И до момента в който вървеше надцакване сред партиите за евровота, в дупнишкото село Баланово съумяха да спипат мъртвопияна жена, член на СИК. Наложило се на място да дойде полицейски екип, който да усмири ядосаната жена. „ Тестът с дрегер е отчел 1,5 промила алкохол, което си алкохолно замайване. Отделно от това тя е пречила на хората да гласоподават, крещяла и обиждала. Наложило се с решение на СИК дамата да бъде отстранена “, разясниха от Районната изборна комисия в Кюстендил.

Сигнал за политическа пропаганда с шоколади е постъпил в РИК в Смолян, излиза наяве от решение на комисията по проблема. Сигналът идва от наблюдаващ от Института за обществена интеграция. В него той твърди, че в една от секциите в града се раздавали шоколадови произведения с лика на политическа партия, което съставлява непозволена пропаганда. В тази връзка от РИК направили непосредствена инспекция на място в секцията, която се намирала във филиала на детска градина „ Зорница “. При нея обаче откриват, че изказванията в сигнала не дават отговор на действителната фактическа конюнктура и няма съществуване на непозволена пропаганда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР