Рекордно нисък е броят на регистрираните безработни през септември тази

...
Рекордно нисък е броят на регистрираните безработни през септември тази
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица през септември

Рекордно невисок е броят на записаните безработни през септември тази година, оповестяват от Агенцията по заетостта.

Броят на записаните в бюрата по труда безработни през септември е 138 380. По-ниска месечна стойност на броя безработни Агенция по заетостта не е отчитала в своята административна статистика. Рекордно ниско е и нивото на безработицата в България през септември – 4,2 %. В динамичността на годишна база се следи спад от 0,5 процентни пункта, а спрямо август т.г. има понижение от 0,1 на 100.

През месеца са регистрирани нови 22 314 безработни. Те са с 3 284 повече от предходния месец, а на годишна база се следи растеж от 577 души. Други 904 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца, демонстрират данните на Агенцията по заетостта.

Най-търсените от бизнеса специалности през септември са: преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; монтажници; личен състав полагащ грижи за хората; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии.

Общо 14 376 безработни са почнали работа през септември. Работа посредством бюрата по труда откриха и 621 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите, прецизират от Агенцията.

Най-голям е делът на почналите работи в бранш преработваща индустрия, следват обучение, търговия, хотелиерство, ресторантьорство.

Агенцията регистрира също, че 2 682 безработни от рискови групи са били назначени на субсидирани работни места. Други 2 174 души работят по стратегии за краткотрайна претовареност, а 508 – по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР