Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски

...
Рекордно бързо Унгария даде политическо убежище на осъдения бивш македонски
Коментари Харесай

ВИП бежанецът на Орбан

Рекордно бързо Унгария даде политическо леговище на наказания някогашен македонски министър председател Никола Груевски. Опозиционери в Будапеща считат, че държавното управление е деградирало Унгария до " леговище за нарушители ", написа Кено Ферзек в коментар за Deutsche Welle .
Да получиш политическо леговище в Унгария, е съвсем невероятно – в случай че не си „ ВИП емигрант ". Политици от опозицията нарекоха по този метод някогашния министър председател на Македония Никола Груевски. Както е известно, той дойде в Унгария през Албания, Черна гора и Сърбия, с цел да избегне двугодишното отнемане от независимост, на което беше наказан поради корупция и разхищения.
Само дни по-късно някогашният министър председател получи и политическо леговище – в рекордно къс период. За това заяви освен Груевски в профила си във Фейсбук, само че и близкият до държавното управление маджарски вестник „ Маджар Идьок ". Официално удостоверение от управляващите обаче към момента няма.
Правителството не отговори и на експлицитното питане на Deutsche Welle, само че в Унгария се знае, че упоменатият вестник постоянно служи като рупор на ръководещите. Косвено удостоверение пристигна от министъра на правораздаването Ласло Трочани, който сподели, че Груевски може да се движи свободно в Унгария и няма да бъде върнат в Македония. С това изказване министърът може би загатва, че „ ВИП бежанецът " вероятно скоро ще напусне страната.

Ако той в действителност е получил политическо леговище, необичайно е по какъв начин унгарските управляващи за толкоз малко време са съумели да ревизират причините на Груевски, че е подложен на политическо гонене в родината си. Самият той написа във Фейсбук, че процесът против него в Македония бил извършен в нарушаване на закона, че правораздаването било насилено по политически аргументи, а персонално до него достигали закани, че в пандиза ще бъде погубен. „ Лов на вещици ", написа Груевски и показва убеждението си, че в Македония не може да се организира почтен развой против него.
Представители на унгарската съпротива реагираха с отвращение и остра рецензия против приютяването на Груевски. Няколко политици спуснаха от прозорците на Народното събрание огромен транспарант със фотография на Груевски и надпис „ ВИП бежанецът на Орбан ". Марта Деметер, опозиционна депутатка от партията с либерално-екологически профил LMP, назова Орбан „ политически кръстник " на Груевски и писа във Фейсбук, че Орбан и неговото обграждане „ обслужват интернационалната проведена престъпност ".
Икономистът Лайош Бокрош, също представител на опозицията, сподели, че „ мафиотското държавно управление на Унгария " е деградирало страната до „ леговище за нарушители ". Парламентарният водач на Орбановата партия „ Фидес " Янош Халас съобщи, че тази рецензия била „ цирков номер ", тъй като Груевски бил не нарушител, а политически преследван човек, който имал право на протекция. Същинската заплаха за Унгария била миграцията, добави той.
Междувременно и вестник „ Маджар Идьок " удостовери обясненията за напредването на Груевски до Унгария, които в понеделник даде сръбският президентът Александър Вучич: Груевски е пътувал с автомобил, директно през Албания и Черна гора, а на сръбско-унгарската граница е показал пасаван, публикуван от унгарските управляващи.


Според маджарски адвокати обаче, както издаването на подобен пасаван, по този начин и светкавичната процедура за политическо леговище са на ръба на законността. Според съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави не било ясно дали един човек, наказан с влезнала в действие присъда, въобще може да получи пасаван. Освен това процедурата за предоставяне на политическо леговище завършила рекордно бързо, до момента в който по закон Груевски в действителност е трябвало да бъде върнат в Сърбия. Независимо, че детайлностите още не са ясни, Пардави счита, че си имаме работа с политическо решение, скрито като предоставяне на политическо леговище.
Извън Унгария и Македония, интернационалните политически реакции към този момент са извънредно сдържани. Говорители на Еврокомисията през последните дни на няколко пъти предизвестиха да не се политизира казусът „ Груевски ". Пред „ Дойче Веле " депутатът от Зелените в Бундестага Мануел Сарацин, който е представител за Източна Европа, сподели обаче, че за една страна от Европейски Съюз е недопустимо да се трансформира в съизвършител на досегашен премиер-автократ. „ От държавното управление на Орбан аз чакам да укрепва демокрацията и правовата страна в Македония, а не да ги подкопава ", сподели още Сарацин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР