Рекордният спад на турската лира през август е в резултат

...
Рекордният спад на турската лира през август е в резултат
Коментари Харесай

Икономическата атака срещу Турция дошла от чужбина

Рекордният спад на турската лира през август е вследствие на офанзива, планувана в непозната страна. Това съобщи турският министър на финансите и стопанската система Берат Албайрак,, говорейки пред парламентарната бюджетна комисия.

" Онези, които се занимаваха с финансови спекулации на 10 август, удариха стена. Планираната интервенция беше отблъсната с ограниченията, които предприехме ", уточни Албайрак.

На 10 август турската лира спадна с 18% против щатския $ в един миг денем, достигайки пика на разпродажбите си за тази година.

Лирата изгуби над 37% от цената си по отношение на американската валута от началото на годината. В опит да спре обезценяването и да овладее растящата инфлация, централната банка увеличи главната рента до 24%.

През септември инфлацията доближи 24.52% на годишна база, което е с 6.3% повече от предходния месец, съгласно формалната статистика.

" Няма проблем, който Турция не може да преодолее. Турция остави зад тила си всички тези валутни, лихвени и инфлационни офанзиви ", сподели той, представен от локални медии. Албайрак обаче не уточни страната, в която е планувана офанзивата.

Според министъра турската стопанска система е задоволително мощна, с цел да издържи на стопански офанзиви и страната чака по-добра и по-силна финансова година през 2019 година

По думите му страната е навлязла в интервал на нормализация от началото на октомври, а 2019-а ще бъде годината, в която доверието на пазарите в Турция ще бъде възобновено. Министърът съобщи, че чака цените да се възстановяват през октомври. Актуалните публични данни за инфлацията се чакат на 5 ноември.

За да се оправи с проблемите, турското държавно управление приготви широкообхватна икономическа стратегия. Монетарната политика ще бъде затегната в съгласуваност с фискалните ограничения, а инфлацията ще бъде следена по метод, който да подсигурява финансовата непоклатимост. С ограниченията, които би трябвало да се подхващат, задачата е потребителската инфлация да спадне до 15.9% до края на 2019 година /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР