Рекордният ръст на сделките с жилищни имоти през 2021 г.

...
Рекордният ръст на сделките с жилищни имоти през 2021 г.
Коментари Харесай

Строителен бум в края на 2021 година, най-много са новите двустайни апартаменти

Рекордният растеж на покупко-продажбите с жилищни парцели през 2021 година е увенчан в края ѝ и с рекорден скок на приключените и въведени в употреба нови жилища. През четвъртото тримесечие те са 6430, т.е. с 49,2% повече от четвъртото тримесечие на 2020 година При това сравнението не е с по никакъв начин дребна база, тъй като през миналата година също имаше растеж, предава 24 часа.

Строителната еуфория е обхванала най-вече огромните регионални центрове, като най-вече жилищни здания са били приключени в столицата – 235 с общо 2173 жилища в тях, следвана от Пловдив със 175 здания с 460 жилища, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора и така нататък За разлика от предходните години обаче, когато новото строителство беше с доминиращ брой тристайни жилища, през последното тримесечие на м.г. най-вече са били двустайните - 41,9% от всичките. Тристайните са 32,8%, а тези с една стая или с повече от три са нищожен брой - единствено 3,9%. Същевременно обаче междинната потребна повърхност на едно новопостроено жилище понижава леко от 96,6 квадрата в края на 2020 година на 96,2 квадрата в края на 2021-а.
Изтеглихме жилищни заеми за 14 милиарда лв.
Жилищните заеми у нас минаха границата от 14 милиарда лв. за първи път, сочат данните на Българската национална банка към края на месец...
Прочети повече
Най-старите данни на Национален статистически институт за новите жилища в България, налични по електронен път, са от 2004 година Сравнението с тогава демонстрира, че за цялата 2004 година у нас са били издигнати 8267 жилища при 6430 единствено за четвъртото тримесечие през 2021 година Т.е. сега новото строителство е към три пъти по-голямо спрямо годината, когато имотният взрив към този момент беше почнал.

Най-голяма е междинната потребна повърхност на новите жилища в Монтана - 208,9 квадрата, въпреки че региона е на едно от последните места в страната по брой на новите жилища. Тази огромна повърхност идва най-много от това, че множеството нови постройки там са най-вече къщи, а не жилищни кооперации. На другия полюс е Враца, където междинната потребна повърхност е едвам 52,3 квадратни метра.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР