Рекорден брой посетители – близо 700, разгледаха АЕЦ Козлодуй на

...
Рекорден брой посетители – близо 700, разгледаха АЕЦ Козлодуй на
Коментари Харесай

Ден на отворените врати: Рекорден брой посетители разгледаха АЕЦ Козлодуй

Рекорден брой гости – близо 700, разгледаха АЕЦ " Козлодуй " на 24 юни 2023 година, оповестиха от атомна електроцентрала. В Деня на отворени порти за гостите на централата още веднъж бе обезпечен достъп до неповторимите за България високотехнологични уреди. Сред обектите на индустриалната площадка, които можеха да бъдат прегледани, бяха командните зали, откъдето се управлява и ръководи електропроизводственият развой, и машинните зали, в които са ситуирани впечатляващите по размери парни турбини и генератори на 5 и 6 блок. 

За първи път в програмата на самодейността беше включен и Пълномащабният симулатор за блокове с реактори вид ВВЕР-1000 – тъкмо копие на командната зала на 6 блок, който се употребява за профилирано образование на нуклеарните оператори.Експерти от АЕЦ " Козлодуй ", които бяха водачи на посетителите, разказваха по какъв начин се подсигурява сигурността в атомната централа и по какъв начин с работата си нуклеарните блокове обезпечават надеждни и безвъглеродни електроенергийни доставки. Още информация за значими аспекти от активността на централата искащите получиха от филмите и изданията в Информационния център.

На внимание се радваха измерванията на параметрите на околната среда, осъществявани в действително време с мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, и демонстрациите на огнеборците от Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията – АЕЦ Козлодуй ".

И този път в централата пристигнаха хора от цялата страна, имаше посетители и от Нидерландия и Република Северна Македония. Повече от половината от посетителите в Деня на отворени порти бяха младежи и фамилии с дребни деца. Инициативата, трансформирала се в обичайната за АЕЦ " Козлодуй ", се организира като израз на неприкритост и в отговор на огромния интерес към атомната централа, която обезпечава над една трета от електрическата енергия в страната и е главен фактор за стабилността на националната енергийна система.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР