Рекорден брой починали и заразени от началото на епидемията отчитаме

...
Рекорден брой починали и заразени от началото на епидемията отчитаме
Коментари Харесай

Рекорден брой починали и заразени. Президентът предлага локдаун, ако свършат леглата в реанимациите

Рекорден брой умряли и инфектирани от началото на епидемията отчитаме през днешния ден. Изключително комплицирана става обстановката в лечебните заведения. Хоспитализираните към този момент надминаха 7 000.

При привършване на реанимационните коронавирус кревати ще се наложи локдаун, това разгласи президентът Румен Радев, който се срещна със незабавни медици.

Рекорден брой умряли от коронавирус за последното денонощие - 243-ма души. Над 234-ма от умрелите са били неимунизирани.

Досега първи декември предходната година беше най-черният ден - с 221 души изгубили живота си.

Почти 6000 са инфектирани през последното денонощие, съгласно данните на единия информативен портал. Това също е връх за страната ни - до момента най-голям брой имаше на 31 март - 5176 инфектирани.

Данните демонстрират, че в столицата през днешния ден записваме най-високият брой инфектирани до момента - 1 735. Ноември предходната година, когато колите за спешна помощ обикаляха лечебните заведения и се чакаше с часове, най-високият брой беше 1 619.

Натискът върху лечебните заведения пораства, те са извънредно натоварени и все по-трудно става да се откри свободно болнично легло.

Над 7 100 към този момент са тези, които се нуждаят от болнично лекуване. Тепърва ще се почувства растежът от последните две седмици.

Едно свободно реанимационно легло имаше тази заран в " Александровска болница ". В болничното заведение в Ловеч всички шест интензивни места са заети. Именно невъзможността да се лекуват пациенти в тежко положение ще наложи наложително да се вкара локдаун.

" Там, където написа интензивно поделение брой места свети алено и към този момент в доста от лечебните заведения надписът е няма свободни кревати. Ако се стигне до привършване на тези реанимационни кревати какво да вършим, да оставим хората да измират? Това ли да създадем? ", сподели президентът Радев.

Д-р Колева е кардиолог, само че повече от година работи в коронавирус поделение. Разказва ни по какъв начин, с цел да не връщат хора, поставят спомагателни кушетки в стаите. " Нашето поделение и всички други към този момент са запълнени ", споделя тя.

Броят на записаните инфектирани единствено този месец е над 75 000. Това значи, че занапред хората с потребност от болнично лекуване ще се усилват фрапантно. И в този момент здравната система към този момент наподобява претрупана.

" В момента обстановката е извънредно тежка, защото броят на новозаразените стремглаво се усилва и приемът на нови пациенти е извънредно усложнен и се трансформира в едно същинско тестване както за тях, по този начин и за нас ", сподели доктор Дафинка Колева - доктор в коронавирус поделение в УМБАЛ " Св. Анна ".

Във Военномедицинска академия преструктурират шест клиники в коронавирус зони, в ИСУЛ също се готвят за вълна от пациенти и преобразуват отделения.

При предходната вълна при започване на април са били заети рекордният брой от 813 реанимационни кревати. Сега единствено за седмица скочихме от 500 на 600 заети кревати и упованията са този развой да се форсира.

От събота до през днешния ден съвсем три хиляди пациенти са настанени в болница.

По-рано през днешния ден стана ясно, че Българският лекарски съюз сезира прокуратурата и ДАНС поради подозрения за нарушавания от страна на шефа на здравната каса по използването на няколко закона.

Репортери: Цанка Николова, Мая Димитрова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР