Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба

...
Реколтата от винено грозде през 2018 г. ще е по-слаба
Коментари Харесай

Берат гроздето рано заради мана, ще е по-малко, но сладко, а виното - хубаво

Реколтата от винено грозде през 2018 година ще е по-слаба по отношение на миналогодишната. Прогнозите са за към 150-160 млн. кг при към 171 млн. през 2017 година Причина са стотици декари лозя, които са унищожени от мана поради дъждовете.

“Имаше неподходяща климатична конюнктура от дъждове и градушки. Тези, които съумяха да запазят гроздето си, сега го осъществят ”, сподели Красимир Коев, изпълнителен шеф на Агенцията по лозата и виното. И добави, че до момента от предприятията са изкупени 71,5 млн. кг.

“Колкото и да беше спорна, 2018 година ще даде грозде с високо захарно наличие, а това значи, че виното ще е качествено ”, изясни Коев.

Според него през последните 10 години няма напрежение на пазара. Преди се пораждало поради множеството прекупвачи, които създавали условия производителите да продават гроздето на ниски цени. Сега имало благоприятни условия за директна търговия без медиатори. Коев изясни, че към момента има опасности за реколтата поради прогнозите за превалявания през идната седмица. Дъждовете бяха изключително интензивни при започване на лятото, което не разрешило на стопаните да влязат в лозята и се наложило напръскване с хеликоптери.

“През юни и юли съвсем всеки ден валеше, а по-късно печеше слънце - идеално за развиване на заболявания. Масивите бяха обхванати от гъбни болести. Някъде лозята са унищожени изцяло ”, сподели кметът на Първенец Георги Стаменов.

От дъждовете се е появила елементарна и брашнеста мана, а след тях и сиво изгниване, изясни пред “24 часа ” доцент Ангел Иванов от катедрата по лозарство в Аграрния университет в Пловдив. Заради разкаляната почва хората не съумели в точния момент да влязат в масивите и пръскането е закъсняло. В някои лозя пък градушките са свършили това, което заболяванията не са съумели.

В Брестовица обаче регистрират положителни добиви.

“Местните знаят по какъв начин да гледат грозде и

след преваляванията

пръскаха по

15 пъти

Така съумяха да запазят реколтата ”, похвали ги кметът на селото Любен Радев. В Брестовица към този момент завършва брането на рубин. Килограмът върви от 80 ст. до левче. В момента се прибира мерло и каберне. Цената е от 90 стотинки до 1 лева Хората продават винено грозде най-вече на частни производители, с които имат контакти от години.

С към 20 дни по-рано стартира гроздоберът в Пиринско тази година, тъй като масивите са обект на всеобщи набези от стада диви свине. “Прасетата слизат надолу, съвсем до селото. Разравят лозята, опустошават ги, тъй като очевидно са гладни, а и популацията им набъбна доста ”, оплакват се в Дъбрава. Наложило се даже локалните да се провеждат и да дават наряди, с цел да опазят гроздето.

От настъпление на свине, оси и косове се оплакват и в Мелнишко. Най-масовият вид - “Широка мелнишка ”, вместо на 10 октомври стартира да се бере на 20 септември. “Плашила имаме през няколко метра, закачаме всевъзможни капачки, огледала, шумяши торбички, само че косовете не се плашат от нищо ”, оплакват се хората в Мелнишко.

Очаква се добивите да са с 20% по-ниски. Заради увеличеното напръскване се вдигнали и разноските на стопаните. (Защо лозарите желаят страната да ги субсидира - виж долу.)

Като цяло

ранните сортове

са потърпевши

повече

от неподходящото време, до момента в който късните са съумели да се запазят.

“Ако стопаните не са приложили нужните грижи и агрохимия, резултатите са трагични. На други места обаче макар влажното време и по-късно високите температури масивите са избавени от същинската мана и няма да има загуби ”, разяснява Божидар Донков от Изпълнителната организация по лозата и виното в Благоевград.

Едни от най-слабите добиви ще са в региона на петричкото с. Кулата, където лозята са ударени два пъти от градушка.

И в Монтана регистрират, че тази година гроздето е по-малко и с по-лошо качество. Добивите от декар ще са доста по-ниски. Сред най-пострадалите сортове са “Ркацители ” и “Гъмза ”. От региона на Станево, където са най-големите лозови масиви в Монтанско - надвишават 3000 декара, хората чакат да приберат до 150 кг от декар.

В село Ковачица се оплакват, че даже главините са изсъхнали макар многото пръскания. Ниски добиви чакат и в Комощица, Ерден и Благово.

Агенцията по лозата и виното регистрира, че доникъде на юли

над 90 %

от масивите са

наранени

от разнообразни

заболявания

Въпреки това съгласно първите усещания качеството на гроздето в Пазарджишка област е относително положително.

Много от стопаните на лозови масиви в района към момента изчакват и не бързат с брането, с цел да узрее по-добре гроздето. Първите проби посочили, че елитните сортове “Каберне ”, “Мерло ”, “Ркацители ” са с към 21% захарност. Надеждата е тя да се усили най-малко с %, в случай че гроздоберът се извърши в последните дни на септември.

Към момента цената на мерло, каберне, ркацители е 1 лева за кг, а на памида - 20 стотинки, в случай че се купи непосредствено от масивите. Прекупвачи обаче подвигат цената с още 10 ст. и го оферират на спонтанни пунктове край пътищата сред селата от общините Септември и Белово, където са съсредоточени най-вече лозови насаждения в района.

Няма мераклии за берачи и при 20 лева отплата

Гроздоберът в Бургаско стартира, само че няма кой да прибере гроздето. Стопаните на масиви са се видели в знамение от неналичието на работна ръка и дават благо и драго да наемат хора.

Някои са подготвени да ги хранят и даже да им обезпечат заслон, в случай че са от други райони. Надницата не пада под 20 лева и с цел да задържат гроздоберачите, никой не си и помисля да я понижава.

Реколтата е относително добра макар дъждовето. Стопаните са компенсирали влагата през юли с повече препарати против вредители, с които пръскаха в минали години лозята. Топлият и изсъхнал август също си споделил думата на инат на прогнозите за 30% по-слаба годишна продукция.

Гроздето в Бургаско се изкупува от 70 ст. нагоре за най-евтините сортове, сред 1 и 1,20 лева вървят алените “Мерло ” и “Пино ноар ”, над 1,20 лева е килограмът за белите “Шардоне ”, “Совиньон блан ”, “Мускат ” и “Траминер ”.

В Бургаския район гроздето всеобщо се продава и по интернет, съвсем няма огромна маза, която да не е пуснала публикация.

В най-лозарския регион - Сунгурларе, за запазване на реколтата от крадци общината пусна чиновници да обиколят масивите заран и късно вечер, придружавани от полициаи. През деня ги обхожда жандармерията.

Спецове от Института по лозарство: Да се дотират десертните сортове - другояче ще загубим поминъка

“Проблемът на лозарите е, че нямат браншова организация, която да пази техните ползи. Субсидията за декар лозарство не е променяна, откогато сме влезнали в Европейския съюз, и тя е равна на тази за декар пшеница макар разликата в разноските за развъждане на 2-те култури. За лозята те доближиха 400-500 лв. на декар. ”

Това сподели проф. Мирослав Иванов, селекционер в единствения у нас Институт по лозарство в Плевен, на полемика в края на август. Той напомни, че България три пъти е била преди всичко в света по експорт на десертно грозде, за последно през 1965 година

“Сега на българския пазар няма българско грозде. А нашите почви са най-благоприятни в цяла Европа за десертно грозде. По качества и външен тип селекционираните нови сортове пък могат да се употребяват като примери за десертно грозде, изясни проф. Иванов.

На полемиката в Плевен над 100 лозари и винари от Северна България обсъждаха проблемите в бранша. Специалистите желаеха целенасочена държавна политика и дотиране на производството на десертно грозде, с цел да си върне страната ни най-малко частично позициите на интернационалните пазари, а и с цел да не се загуби поминъкът. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР