Река изчезна само за четири дни, след като топящ се

...
Река изчезна само за четири дни, след като топящ се
Коментари Харесай

Цяла река в Канада изчезна за четири дни заради климатичните промени

Река изчезна единствено за четири дни, откакто топящ се хладилник се отдръпна толкоз доста, че й отвори нов път към морето.

Подобни трагични промени са известни в геоложката история, само че се счита, че това е първият подобен случай от 350 години насам, когато цяла река изчезва.

Ледникът Каскавулш в Канада се е стопил с към миля нагоре по долината си за последните 100 години. До предходната пролет топящата се от него вода е захранвала река Слимс, която се е вливала в Берингово море. Ледникът обаче се е стопил толкоз доста, че водата към този момент отива в река Каскавулш, която тече на юг към Аляския залив. В следствие река Слимс се е трансформирала в дълго, плитко езеро и последователно пресъхва.

Езеро Клуан, което е било захранвало от река Слимс, е било с метър по-плитко предишното лято и се чака равнището му да спадне фрапантно.

Овните на Дал, които са предпазен тип в народен парк Клуан, към този момент могат да прекосяват река Слимс безпроблемно и да минават тук-там, където могат да бъдат законно ловувани.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР