Река Дунав като граница между България и Румъния не влиза

...
Река Дунав като граница между България и Румъния не влиза
Коментари Харесай

Река Дунав като граница между България и Румъния не влиза в Шенгенското споразумение

Река Дунав като граница сред България и Румъния не влиза в Шенгенското съглашение. Това на собствен ред значи, че граничните инспекции няма да намалеят, а километричните опашки от тирове от двете стани на " Дунав мост " при Русе ще не престават. Ще се натрупа и недоволството на чакащите да прекосят границата.

България и Румъния влизат в Шенген по въздух и море, само че не и по река. Граничните пунктове над река Дунав са сухопътна граница, заключи Европейската комисия, а тя не е включена в съглашението за свободното пътешестване на жителите.

" Дунав мост би трябвало да влезе в Шенген, тъй като виждате хаоса и какво е тук. Стоим, висим и чакаме по през целия ден, не можем да минаваме. Задръствания колкото искаш ", разяснява Сашо Петров, водач.

Днес пред граничния пункт имаше колона от двайсет камиона. С построяването на спомагателен буферен паркинг казусът беше решен отчасти – тировете към този момент не задръстват придвижването по булевардите " България " и " Тутракан ". Чакането с часове и недоволството на водачите продължава.

От Свищов до прекосяването на граничния пункт при Русе на Анатоли Веселинов му е било належащо цяло денонощие. А има периоди за доставка.

" Както в Европа, може да се реши казусът единствено с една машинка и една преграда. От през вчерашния ден, от 22 часа съм на паркинг, в този момент съм 2 часа на опашка. Е, по кое време ще мина отвъд в Румъния? България и Румъния сме в Европа, би трябвало да прекосяваме пренос ", сподели Анатоли Веселинов, водач на тир.

В Русе таксиметрови водачи, които постоянно транспортират пасажери до летището в Букурещ, разясниха това решение като дискриминация, тъй като нееднократно са треперили с клиентите си дали ще стигнат в точния момент за полета.

" Опашки, очакване, напрежение... Ако уцели момента, може да стои и 4 часа там, на границата ", уточни Владимир Банев.

И съседите ни от Румъния са недоволни от частичното приемане на страната им в шенгенското пространство.

" Трябва да влезем в Шенген, тъй като доста чакаме по границите. Не желаеме към този момент да се подиграват с нас. Искаме да работим, да пътуваме и това е ", сподели Октавиан Димитру.

През миналото денонощие в двете направления през " Дунав мост " при Русе са минали над 3400 камиона и още 2400 леки автомобила и рейса. Повечето са чакали с часове. И след частичното ни влизане в Шенген за тях нищо няма да се промени.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР