Режисьорът на Опенхаймер“ е очарован от силата и потенциала на

...
Режисьорът на Опенхаймер“ е очарован от силата и потенциала на
Коментари Харесай

Кристофър Нолан няма интерес да прави филм за изкуствения интелект – „2001: Космическа одисея“ е разказал всичко

Режисьорът на „ Опенхаймер “ е удивен от силата и капацитета на изкуствения разсъдък, само че счита, че няма да може да каже нищо ново за технологията в бъдещите си филми.

Изкуственият разсъдък господства полемиките в Холивуд в последно време, като неотдавна завършиха стачките на артисти и сценаристи, които се притесняваха, че новата технология ще им отнеме работата или ще понижи приходите им. Подобно мнение споделя и режисьорът Кристофър Нолан, който е удивен от силата и капацитета на изкуствения разсъдък, само че се тормози от злоупотребата с технологията. В изявление за The Atlantic той даде да се разбере, че не би желал да работи с изкуствен интелект в бъдеще и в никакъв случай не би направил независим филм за тази технология.

„ Мисля, че спорът, който доста от нас претърпяват във връзка с технологиите, е по своята същина трагичен. Винаги съм бил последовател на научната фантастика, която съгласно мен е по-добре да се назовава спекулативна фантастика, в която се преглеждат избрани трендове – както софтуерни, по този начин и обществени, стопански – и до каква степен биха могли да стигнат, като се преувеличава сегашното. Със сигурност ми хареса да работя в тази сфера “, споделя Нолан.

Режисьорът обрисува своята трилогия за Черния рицар като тъкмо такава „ спекулативна фантастика “:

„ Цялата работа с Готъм Сити се състоеше в преувеличаване на актуалния американски град по всевъзможни способи, с цел да се подчертаят някои от по-драматичните детайли. Сценарият на брат ми наблягаше на концепцията за следене с мобилни телефони, която беше доста по-напред от времето си. По това време концепцията беше доста невероятна и екзотична. Спомням си, че му споделих: „ Наистина ли хората ще повярват в това? “.

На въпроса дали Нолан би се заел да показа изкуствения разсъдък в собствен филм, той дава отговор:

„ Брат ми Кристофър Нолан няма интерес да прави филм за изкуствения разсъдък – „ 2001: Космическа авантюра “ към този момент описа всичко, а и направи четири сезона на „ Западен свят “ и пет сезона на „ Заподозрян “ – невероятни, визионерски проучвания на изкуствения разсъдък и сигурността на данните. Голям почитател съм и на кино лентата „ 2001: Космическа авантюра “, който в своята обикновена „ кубриковска “ елементарност като че ли споделя всичко, което има да се каже за изкуствения разсъдък “.

„ 2001: Космическа авантюра “ е научнофантастичен филм на режисьора Стенли Кубрик, който печели Оскар за най-хубави образни резултати. Основната част от сюжета разказва полета на галактическия транспортен съд „ Дискавъри 1 “ до новооткрития Монолит. По време на пътуването изкуственият разсъдък на кораба си слага за цел постигането на освен това от живота на екипажа, с което стартира битка за оцеляване.

По-рано Нолан назова основания от изкуствен интелект сюжет на филм, основан на „ Матрицата “ и двата му кино лентата „ Началото “ и „ Тенеси “, „ цялостна нелепост “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР