Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти

...
Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти
Коментари Харесай

Разкриха мащабна схема за източване на пари от Здравната каса

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена здравна активност на пациенти по клинични пътеки, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

По този метод - посредством подправени документи, болничното заведение е получавала неследващи финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Схемата е открита в хода на следствие, подхванато от чиновници на отдел " Икономическа полиция “ в Главна дирекция " Национална полиция ".

Според данните от инспекцията, осъществена на 4 декември т.г. от икономическите служители на реда и контролни екипи на НЗОК, незаконната скица е прилагана от 1 януари 2022 година до 30 юни т.г., като в този интервал общо са регистрирани 5681 хоспитализации от лечебното заведение.

Част от пациентите са били еднократно одобрявани за рехабилитация, само че от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от " пациентите “ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а персоналните им данни са били употребявани от заведението за отчитане на неизвършена здравна активност.

По предварителни планове цената на клиничните пътеки, по които най-често са били регистрирани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лв., съобщи Българска телеграфна агенция.

Извършена е взаимна инспекция в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за осъществено закононарушение по Наказателния кодекс – медицински документи с погрешно наличие и безпричинно получени суми от НЗОК. Проверката продължава.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР